Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Теукриум (Подъбиче)

Teucrium

Теукриум (Подъбиче)

Теукриум (Teucrium) е дребно полухрастче с вдървеняващи в основата си леторасти от семейство Устоцветни. Разраства се вегетативно посредством коренови издънки. Има малки овални листа с вълнообразно нарязана петура. Цъфти през лятото юли – август. Цветовете са големи до 1 см, розово-виолетови, събрани в класовидни съцветия. Подъбичето е естествено разпространено в предпланините райони в цяла България  – по сухи, каменливи и варовити места. Среща се също в средните и южни части на Европа, Кавказ.

Сортове: Т. хамедрис е висок 30 см; розовопурпурни цветове (1 см); цъфтеж през юни – август. Отгоре листата са тъмнозелени, а отдолу – сиви. Джуджето Т. ароаниум е със сребристосиви листа и пурпурносини цветове. Т. пиренаикум е със стелещи се стъбла, с лилави и кремави цветове. Т. субспинозум е с бодли, с дребни розови цветове. Т. скородония е с бели цветове и не е особено издръжлив вид.

Отглеждане:  Расте на сухи, припечни и дренирани места. Непретенциозно за отглеждане и много сухоустойчиво растение. Развива се прекрасно и на бедна, каменлива почва. Предпочита варовик.

Размножаване: Теукриум можете да размножите като засадите резници в сандъче на открито през лятото.

  |  Views: 628  |  Прочетено във Вестник за градината