Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Теменуга (Виола)

Viola

Теменуга (Виола)

Теменуга (Viola) е голям род от многогодишни и едногодишни тревисти (нискорастящи) растения с дисковидни цветове. Имат две горни, две странични и едно долно, шпоресто венчелистче. Най-популярни са теменужките, които са многогодишни с кратък живот, но обикновено се отглеждат като едногодишни или двугодишни. С грижи и правилен подбор на сортове е възможно да имате цъфтящи теменужки във всеки един месец от годината. Цъфтежът продължава от четири до пет месеца и няма друго цвете с такова багрово разнообразие. Липсва само зелената багра. Сортовете „с лице” имат голямо тъмно петно („лице” или „маска”) в центъра на цвета.

Сортове: Теменужките може да ви изглеждат старомодни, но всъщност са резултат от хибридизация през 19 век, от която се е получила В. уитрокиана – височина 15-22,5 см, цветове с диаметър 3,5-10 см. Растенията от зимноцъфтящата група се засяват като двугодишни през лятото за цъфтеж през ноември – май. Най-богат е цъфтежът напролет. Поредицата Universal е най-известна – купете я като комбинация или като обикновен сорт, двубагрен сорт или сорт с „лице”. В поредицата Ultima сортовете са многобагрени, а теменужките Delta са най-големите сред зимноцъфтящите. Растенията от летноцъфтящата група се засяват напролет за цъфтеж през лятото и през есента. Популярни са комбинациите. С най-едри цветове е Majestic Giants. Clear Crystals Mixed е еднобагрена. Сортът с „лице” Swiss Giants е запазил известността си, но много хора предпочитат единичните багри – Padparadja (оранжев), Black Beauty (почти черен) и Azure Blue (син). Rippling Waters е с пурпурни цветове с бели краища, a Joker е бледосин с тъмносиньо „лице”. Jolly Joker е пурпурно-оранжев, a Rococo е с разрошени венчелистчета. Romeo and Juliet е в пастелни багри, а семена от поредицата Turbo може да се засеят под стъкло през септември и да цъфти в края на лятото и началото на пролетта. Минитеменужките са джуджета, които цъфтят от пролетта до есента – потърсете Velour Mixed.

Две бордюрни сорта теменуга са широко разпространени. В. одората е по-малка и цъфти по-рано – височина 10-15 см, бели или сини ароматни цветове (2,5 см), цъфтеж през февруари – април. Известни сортове са Alba (бял) и Rosea (розов). В. корнута е с височина 15-22,5 см, лилавосини цветове (3,5 см) през май – август. Сортът Minor е по-малък. Най-лесната за отглеждане теменуга за алпинеум е В. лутея, а най-малка е В. джои. V. labradorica Purpurea е популярен пролетноцъфтящ сорт, а В. бифлора цъфти през лятото с жълти цветове.

Отглеждане: Градинската теменуга е едно от най-лесните цветя за отглеждане. Основните неща, които трябва да знаете, е че обича да е на слънчево или полусенчесто място (шарена сянка). Почвата трябва да е богата на хранителни вещества състояща се от чимовка, листовка, добре угнил оборски тор и пясък в съотношение 3:2:2:1. Полива се редовно – не допускайте пресъхване на почвата. Можете да подхранвате растението веднъж на 2 седмици с течна тор за цъфтящи цветя.

Размножаване: Градинската теменуга се размножава чрез семена. Едногодишни за цъфтеж през лятото/есента: засейте семена през февруари – април под стъкло – разсадете през май. Двугодишни за цъфтеж през зимата/пролетта: засейте семена през юни – юли под стъкло или на открито – разсадете наесен. Многогодишни: разделете туфите наесен или засадете резници в сандъче на открито през лятото.

 

  |  Views: 1798  |  Прочетено във Вестник за градината