Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Телима

Tellima

Телима

Телима (Tellima) е многогодишно тревисто вечнозелено растение. Произхожда от Тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка, достигайки на север до Аляска. Много е близка с хойхерата – систематично и морфологично. Коренът е плитък и брадат. Листата са закръглени, плитко и неравномерно нарязани, силно овласени, на къси дръжки, до 5-8 см в диаметър. Събрани са в компактна и гъста туфа. Цъфтежът е по-скоро невзрачен. Представлява високи класовидни съцветия, по които нарядко, на много къси дръжчици са разположени малки камбанковидни кремаво-розови цветчета. Цъфти през май-юни. Цветовете са ароматни. Напълно зимоустойчиво за нашите условия растение.

Сортове: Т. грандифлора е единственият вид, който може да купите – височина 45 см, разпростира се на 45-60 см, назъбени цветове (1 см) през май – юни. С времето сърцевидните или бъбрековидни листа порозовяват. Сортът Purpurea е с пурпурни листа и цветове с розови краища, а растенията от групата Odorata са със сладък аромат.

Отглеждане:  Телима е много непретенциозна. Вирее добре на сянка и полусянка, като понася и известно засушаване. За предпочитане е да се отглежда на свежа плодородна и рохкава почва. Не я отглеждайте на слънце.

Размножаване: Ако искате да размножите телима, разделете   туфите   наесен   или напролет.

 

  |  Views: 579  |  Прочетено във Вестник за градината