Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Танацетум (Вратига)

Tanacetum

Танацетум (Вратига)

Родът Танацетум (Tanacetum) сега включва градински растения, които поради голяма прилика са били вписвани под имената пиретрум и матрикария. Има многогодишни видове за бордюра и за алпинеума, както и многогодишни с кратък живот, които се отглеждат като полуиздръжливи едногодишни растения. Най-популярният многогодишен вид е Танацетум кокцинеум. Подходящ е за цветния или смесения бордюр; предпочитано цвете от аранжорите на цветя. Големите съцветия са разположени поединично над дълги стъбла, а листата са перести. Съцветията на обикновените сортове са с ясно изразен централен диск, а кичестите са по-дребни, с многобройни миниатюрни езичести цветчета, заобиколени от външен пръстен от по-големи цветчетата. След прецъфтяване винаги отстранявайте цветоносните стъбла, за да предизвикате втори цъфтеж. По-ниските многогодишни видове се отглеждат заради сребристите листа, а не заради подобните на копчета бели или жълти съцветия. Танацетум партениум е видът, който се отглежда като едногодишно – в края на лятото компактната туфа от листа се покрива с цветове като възглавнички и прилича на миниатюрна хризантема.

Сортове: Т. кокцинеум е с височина 45-75 см; бели, розови или червени съцветия (5 см) през май – юни. Обикновени сортове – Brenda (тьмнорозов), Eileen May Robinson (розов), Robinson’s Red (червен), Snow Cloud (бял) и James Kelway (тьмнорозов). Сортове с кичести съцветия са Aphrodite (бял) или Vanessa (розов с жълт център). Осигурете подпорки за стъблата и поливайте при сухо време. Т. вулгаре е по-подходящ за градина с диви цветя, отколкото за бордюра – стъблата са високи 90 см, листата – перести, а дребните, подобни на копчета жълти съцветия цъфтят в края на лятото и през есента. Т. хараджании и Т. дензум са джуджетата за алпинеума, които ще откриете най-лесно. Образуват туфи от перести сребристосиви листа, а през лятото се появяват жълти съцветия. Съцветията на Т. хараджании са по-дребни (0,25 см) от съцветията на Т. денсум (1 см). Т. партениум (Матрикария екзимия) е видът, който се отглежда като полуиздръжливо едногодишно – височина 10-30 см; бели или жълти съцветия (2,5 см) през юли – септември. Обикновеният сорт White Star вече не се намира лесно, но в повечето каталози ще откриете кичести сортове. Сферичният Golden Ball е популярен, но най-разпространени са кичестите съцветия с външен пръстен от по-големи езичести цветчета – Snow Ball, Snow Puffs, Butterball и Lemon Santana.

Отглеждане: Танацетум е изключително толерантен към почвата. Подходящи за него са пясъчни, глинести и тежки почви, които са добре дренирани. Относно рН, се развива добре и на киселинни, и на неутрални, и на основни (алкални) почви. Обича слънчевите лъчи и не може да се развива на сянка. Предпочита умерената влага, но е толерантен към засушаване. Не е чувствителен към измръзване, както и към силни ветрове. Не толерира морска експозиция.

Размножаване: Многогодишни видове можете да размножите като разделите туфите напролет. За да размножите едногодишните танацетуми, засейте семена през февруари – март при температура 8-10°С. Разсадете в края на май.

 

  |  Views: 814  |  Прочетено във Вестник за градината