Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Таликтрум (Обичниче)

Thalictrum

Таликтрум (Обичниче)

Таликтрум е многогодишно тревисто растение, растящо компактно и достигащо на височина до 100-120 см. Листата са красиви – тройно пересто нарязани, широко тригълни по форма матово зелени, много подобни на тези на аквилегията. Цъфтежът е летен – юни-юли и може да продължи повече от месец. Съцветията са едри, разположени на високи изправени цветоноси, които носят щитовидните рехави метлици. Отделните цветчета са дълги до 1 см, розоволилави. Семената също са сравнително едри и плоски. Таликтрум е разпространен в Европа, Югозападна Азия (Мала Азия), Сибир, Китай и Япония. Среща се и у нас, предимно в широколистни или смесени гори, в покрайнините на горите или сечища. Популярното му име е обичниче и се събира като билка. Използва се при високо кръвно налягане. Като култура се отглежда от 18 век. Растението е напълно зимоустойчиво за нашите условия.

Сортове: Т. делавай е широко разпространен вид – височина 1,5 м, съцветия (15 см) от бледолилави цветове през юни – септември. Hewitt’s Double (90 см) е популярен сорт. Т. аквилегиифолиум цъфти в края на пролетта с многобройни мъхести цветове в бяло, бледомораво, розово или пурпурно. Т. flavum Glaucum е жълт. Т. киузианум е джудже (15 см).

Отглеждане:  Таликтрум се засажда на влажни, за предпочитане плодородни месторастения. Отглеждан на по-хладно, може да се сади и на слънце – иначе най-добре се развива и цъфтежът е най-продължителен на полусянка или не много плътна сянка. Понася и преовлажнение, и по-тежки почви. Поливайте редовно и не оставяйте почвата да пресъхва. Осигурете подпорки за растенията. Наесен отрежете стъблата.

Размножаване: Таликтрум можете да размножите като разделите туфите наесен и напролет.

 

  |  Views: 993  |  Прочетено във Вестник за градината