Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Тагетес (Турта)

Tagetes

Тагетес (Турта)

Тагетес (Tagetes), известен у нас още с името турта, е перфектният избор, ако искате да имате ярки, постоянно цъфтящи петна в градината. Той е непретенциозен и това го прави изключително подходящ за суровите градски условия. Посадени в почвата още през пролетта, но вече цъфтящи, тагетесите продължават цъфтежа си до сериозните зимни студове. Цветовата гама на туртата е от жълтия, оранжевия, червения до кафявия сектор. Използването на различни по височина тагетеси позволява създаването на необходимата живописност.

Тагетесите са особено актуални, ако:

  • Участъкът е нов, не са проведени мероприятия по рекултивация на почвата или тя е изтощена.
  • Мястото е абсолютно открито и другите цветя растат трудно под постоянните палещи лъчи на слънцето.
  • На терена има силни ветрове.
  • Нямате възможност редовно да поливате растенията, да разрохкате почвата, която се покрива с голяма кора, и да подхранвате растенията.

Сортове: В декоративното градинарство се използват множество сортове, които са получени от три основни вида – изправеният тагетес или африканският (Tagetes erecta), френският тагетес (Tagetes patula), тънколистният или мексикански тагетес (Tagetes tenuifolia).

Отглеждане: Тагетесът е бързорастящо, топлолюбиво, сухоустойчиво и непретенциозно към почвените фактори. Добре реагира на открити, слънчеви места, но не му пречи да се развива, расте и цъфти обилно и при лека сянка. За растежа и развитието му са подходящи различни видове почви, но най-добри са плодородните, глинесто-песъчливи, по-леки, но богати на хранителни вещества с достатъчно влага, особено в първата половина на лятото. Засадете, преди съцветията да се отворят. Поливайте при сухо време и внимавайте за голи охлюви. Осигурете подпорки за високите сортове и премахвайте повехналите цветове, за да удължите цъфтежа.

Растението е чувствително на ниски температури – минус 1 градус за младите, до минус 3 за по-възрастните растения са фатални.

Размножаване: Тагетесите се размножават чрез семена. Семената могат да се засеят директно или да се отгледа разсад. За предпочитане е вторият начин, защото така тагетесите цъфтят максимално дълго и правят лехата красива. Кълновете се появяват 5-7 дни след посяването, а след още две седмици, растенията се пикират. Разсадът е силен, здрав и не се бои от пресаждане. Дори ако разсадът е отгледан не в отделни чашки, а в сандъче, корените на тагетеса не страдат много при разделянето. Нерядко след засаждането на тагетесите в почвата листата му стават тъмночервени, бордо или с лилав оттенък. Това е заради ярката слънчева светлина. След като се приспособят към новото си местообитание, листата на тагетесите отново ще позеленеят. Ценността на тагетесите е в това, че оздравяват почвата, в която са посадени.

 

  |  Views: 866  |  Прочетено във Вестник за градината