Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Сцевола

Scaevola

Сцевола

Сцевола (Scaevola) е многогодишно тревисто растение, което при нашите климатични условия се отглежда като едногодишно. Стелещите се стъбла са дебели, листата приличат на листата на глухарчето, а цветоносните класове се появяват в пазвените пъпки на листата. Популярността си дължи на формата на цветовете. Венчелистчетата са разположени само от едната страна на стъблото и цветът прилича на ветрило. Използвайте растението във висящи кошници и други контейнери.

Сортове: Предлагат се няколко сорта на С. емула – дължина 30 см, сини или лилави цветове (2,5 см) през юни – септември. Най-популярният сорт е Blue Fan – в основата на лилавите венчелистчета има бяло „око”. Blue Wonder ще намерите лесно напролет, но белия сорт Alba – по-трудно.

Отглеждане: Сцеволата вирее най-добре на ярко слънце. Предпочита богата с хумус почва с добри дренажни свойства. Растението произхожда от червените пясъчни почви на Австралия и е чувствително към сол и варовик. Почвата трябва да се поддържа непрекъснато влажна, но да не се допуска задържане на вода.

Размножаване: За да размножите сцевола, направете резници през лятото и ги сложете да се вкореняват под стъкло. Разсадете в края на май.

 

  |  Views: 2481  |  Прочетено във Вестник за градината