Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Строманте

Stromanthe

Строманте

Родът Строманте (Stromanthe) се отнася към семейство Марантови. От него са известни няколко вида с причудливо оригинален рисунък на листата. Всички те произхождат от тропическите гори на Централна и Южна Америка. У нас засега са внесени видовете Stromanthe аmbilis, който много прилича на марантата. Листата са леко удължени елипси зелени, изпъстрени със сиво-зелени ивици от двете страни на централната жилка.  Stromanthe  sanguimea е с много по-плътни листа, силно удължени и със заострен връх. Достигат 40 см дължина. Те са лъскави, наситенозелени с изразена бяла централна жилка. От долната страна листата са червени или със зелени ивици. Този вид много прилича на калатеа, с която често бива объркван. Растенията достигат до 1,5 м височина. Сортът  Мултиколор е с листа, изпъстрени в зелено, бяло и розово.

Има и други видове, които не са много разпространени. Един от тях е S.portanea, чиито листа са релефни, тъмно зелени с бели жилки и червена долна повърхност. Растенията достигат до 2 м височина. 

Отглеждане: Строманте е едно от най-капризните декоративни растения. Основният му каприз е изискването влажността на въздуха да е висока и то през цялата година, тъй като тези растения не прекарват период на покой. Ежедневно трябва да оросявате листата му и периодично да ги избърсвате с влажна кърпа. Подложката на саксията трябва да е голяма и винаги да е пълна с вода за изпаряване. За да не са корените в пряк допир с водата, саксията стъпва на подредени в подложката камъчета.

Освен влажността, температурата в помещението не трябва да е под 18°С. Не трябва да допускате да се стига да резки температурни промени, нито пък да подлагате растенията на студени въздушни течения. Мястото, на което сте поставили саксията, винаги трябва да е добре осветено, но слънчевите лъчи не трябва да попадат пряко. В противен случай стромантето страда за кратко време и докато разберете причината  загива.

Подходяща почва е хумусната, рохката, с висока проницаемост, слабокисела (рН до 6). Подходяща е смес от листовка, торф и пясък (2:1:1), в която може да се добави стрит дървен въглен. Ако няма възможност да се направи такава смес, от предлаганите по магазините – подходящи са смесите за марантови и за азалии. Необходим е добър дренаж до ¼ от височината на саксията.

Размножаване: Строманте се размножава чрез разделяне на храста и чрез връхни резници.

Размножаването чрез разделяне може да се направи при пресаждане (едрите растения могат да се разделят на 2 – 3 нови екземпляра, като се внимава да не се повредят корените) – засаждат се в субстрат на основата на торф, след което се полива обилно с леко топла вода и да се дава възможност горния слой на почвата да просъхне преди следващото поливане. Саксията се покрива с неплътно завързан полиетиленов плик отгоре и се държи на топло, докато растението укрепне и не се появят зародишите на новите листа.

За размножаване от връхни резници в късна пролет или през лятото се отрязват резници с дължина 7-10 см с 2 – 3 листа от новите стебла на растението, среза се прави малко по-ниско от мястото на закрепване на листа за стеблото. Отрязаните резници се поставят в съд с вода, могат да се поставят допълнително в мини-парник или да се покрият с прозрачен полиетиленов плик. Резниците пускат корени приблизително след пет-шест седмици. Те се вкореняват добре в условията на мини-парник при висока температура и влажност на въздуха. Вкоренените резници се засаждат в посадъчен субстрат на основата на торф.

 

  |  Views: 2403  |  Прочетено във Вестник за градината