Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Стокезия

Stokesia

Стокезия

Стокезия (Stokesia) е многогодишно тревисто растение, което има мъхести стебла, овално-удължени листа, които са прикоренови и късо коренище. Започва да цъфти в средата на лятото и цъфтежът продължава до първите студове. Цветоносите са с височина 30-40 см, а съцветията са лилаво-сини, до 8 см в диаметър.

Сортове: С. левис е единственият вид – височина 30-45 см, лилави дисковидни цветове (7,5 см), цъфтеж през юли – октомври. Листата са дълги и тесни, а цветовете са с дълбоко нарязани венчелистчета. Има сортове в бяло, розово и синьо – Alba (бял), Blue Star (бледосин), Blue Moon (син) и Superba (бледолилав).

Отглеждане: Засаждането на стокезията трябва да стане на слънчево място с добре дренирана почва, като корените се слагат на разстояние 30-35 см един от друг. Теренът трябва да е защитен от студените ветрове и да е с рохкав и хранителен субстрат. Културата понася засушаване, но не може да оцелее, ако е постоянно мокро.

През зимата не издържа големи студове, затова предпазвайте стокезията с клонки. Прецъфтелите цветове трябва да се премахват, за да се удължи цъфтежът. В късна есен изрежете стъблата до корените и покрийте с торф и клонки. Напролет сложете мулч и ако е необходимо, осигурете подпорки.

Размножаване: Стокезия се размножава чрез семена. Семената се засяват през пролетта, за да ви радват пъстри цветове през лятото. През март трябва да сложите семената в сандъче и да направите разсад. Производството му е както при всички други цветни култури. Не задълбавайте семената в почвата, за да могат по-лесно да покълнат. Поливайте редовно и дръжте на слънце до покълването. След това осигурите непряка светлина на младите растения.

 

  |  Views: 964  |  Прочетено във Вестник за градината