Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Стахис

Stachys

Стахис

Стахис (Stachys) е многогодишно тревисто растение с дебело и късо коренище с много придатъчни корени. Листата са събрани в розетка, на дълги дръжки, тъмнозелени, овални или сърцевидни, назъбени. Цъфти от края на юни и юли. Цветните стъбла са изправени, неразклонени. Цветовете са събрани в къси класовидни съцветия, отделните цветчета са до 2 см дълги, ярко розово-лилави на цвят.

Растението произхожда от високопланинските ливади на Кавказ и Мала Азия. Отглежда се от 1800 година. Напълно зимоустойчиво.

Сортове: С. бизантина (С. ланата) е с височина 45 см, бледопурпурни цветове (1 см) през юли – август. Silver Carpet е с най-хубави листа, но без цветове -Cotton Boll е с бели сферични цветове. С. макранта се среща в много каталози – височина 60 см, бледопурпурни тръбести цветове (3,5 см) през май – юли.

Отглеждане:  Непретенциозно растение. Развива се добре на слънчево място, с добре дренирани, богати и дълбоки почви. Понася засушаване, но не търпи преовлажняване и започва да страда. Прецъфтелите съцветия е добре да се отстраняват.

Размножаване: Стахис можете да размножите като разделите туфите наесен или напролет.

 

  |  Views: 2158  |  Прочетено във Вестник за градината