Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Стапелия

Stapelia

Стапелия

Тези цветя са сукуленти и са популярни и под името “цвете звезда”. Не е от най-популярните растения у нас, а в природата се среща в тропичните и субтропичните области. Родът Стапелия (Stapelia) е представен от 75 вида, но само някои от тях имат декоративна стойност. В нашата страна стапелията се отглежда единствено като стайно растение. Популярни видове са: Stapelia grandiflora и Stapelia variegata.

Стъблата на стапелията са месести, безлистни, съставени от сегменти с дължина около 10 см. В повечето случаи те са четириръбести и зъбчати. Цветовете представляват идеална правилна петолъчна звезда, като цветните листчета са месести. При Stapelia variegata цветните листчета са с брадавично фино набраздена повърхност. Цветовете са обагрени в зелено и жълто с кафяви петна и когато се отворят, издават неприятна миризма. Това привлича много насекоми, които извършват опрашването. Плодчетата се образуват след няколко месеца. Те са издължени, приличат на бобени зърна. Семената са дребни на размер и снабдени с крилца, посредством които се носят на далеч от майчиното растение.

Отглеждане: Въпреки, че стапелията е сукулент, който идва от тропичните и субтропичните области, тези растения не обичат директното слънце и ако са изложени на слънчевите лъчи, особено в горещите летни дни, прегарят. Осигурете им шарена сянка, на каквато всъщност те виреят и в природата. Мястото трябва да бъде топло, тъй като родината на стапелията са горещите и сухи места в Южна Африка. Най-удачното за отглеждане място в дома са източните прозорци и балкони. През лятото много добра идея е да изнесете вашата стапелия на балкона или в градината, но на шарена сянка.

Стапелията е от цветята, които не обичат много вода и влага. През горещите летни дни се полива най-много по 2-3 пъти седмично, а през зимата съвсем рядко.

Подходящият почвен субстрат за да отгледате здраво растение се състои от пясък, чимовка и листовка в отношение 2:1:1. При всички случаи реакцията на почвата трябва да бъде алкална. Затова към така приготвената почвена смес се добавя и малко количество вар, дървени въглища и ситно стрита тухла или парчета от стари начупени саксии.

Тъй като стапелията има плитка коренова система, която се разполага повърхностно, саксията следва да бъде плитка и широка. Осигурете и много добър дренаж за оттичане на излишната вода.

Торенето с фосфорни торове спомага за залагането на повече цветни пъпки и ги предпазва от окапване.

Размножаване: Стапелия се размножава със семена или вегетативно. Семената се сеят през м. март в почвен субстрат, съставен от пясък и торф. Семената покълват само за няколко дни при температура около 20 градуса. Когато младите растения поотраснат и укрепнат се прехвърлят в по-големи саксии (диаметър около 6 см.). Размножаването със стъблени резници също е лесно, като най-добре те се вкореняват през пролетта. Вкоренените резници цъфтят на следващата година.

Стапелията се разклонява много бързо и обилно и на няколко години можете да я разделите. Така разделените растения понасят стреса много по-лесно и почти ведната могат да цъфтят.

 

  |  Views: 4353  |  Прочетено във Вестник за градината