Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Спатифилум

Spathiphyllum

Спатифилум

Спатифилум (Spathiphyllum) е многогодишно тревисто растение от семейство Семейство Змиярникови (Araceae), произхождащо от тропическите гори на Централна и Южна Америка (Колумбия). Кореновата му система е слаба, но разклонена. От нея излизат много на брой листа. Листата са тесни, тъмнозелени, с дължина около 15-20 см и диаметър около 10 см. По периферията листът е леко вълнообразен. Листните дръжки са с дължина около 15 см. Растението има продължителен период на цъфтеж. Цветът е бял, а при някои форми се наблюдава и лек зеленикав отенък.

Отглеждане: Спатифилумът е тропично светлолюбиво растение, но не трябва е изложено на директно слънчево греене. Оптималната температура за доброто му развитие е 20-25 градуса. През зимата е желателно температурата в помещението да не пада под 15 градуса. Поливането през летните месеци трябва да е обилно но да не се допуска задържане на вода. През периода на покой (зимата) да се полива съвсем оскъдно, колкото да се поддържа почвата леко влажна. Да не се допуска задържане на вода особено в чинийката. Ако оставите да има задържане на вода в почвата или чинийката за прекалено дълъг период от време, кореновата системна започва да загнива и растението загива. Спатифилумът е тропично растение и обича да се оросяват обилно неговите листа. За предпочитане е това да става рано сутрин, особено през летните месеци. Можете да подхранвате растението с течни торове веднъж месечно през лятото.

Спатифилумът се пресажда ежегодно или при необходимост – в зависимост от моментното състояние на растението. Подходящото време за пресаждане е пролетта (месец март). Оптималната почвена смеска се състои от листовка, добре угнил оборски тор, торф и пясък в съотношение 1:1:1:1. Често срещана грешка е след присаждането спатифилумът да се подхранва с тор. Ефектът от това подхранване е неблагоприятен за растението и в повечето случаи завършва с фатален край. Затова поне два месеца не подхранвайте.

Размножаване: Можете да размножите спатифилум, като разделите растението при пресаждането.

 

  |  Views: 1280  |  Прочетено във Вестник за градината