Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Солданела

Soldanella

Солданела

Солданела (Soldanella) се отнася към род, който събира повече от 11 вида растения, които през последните години са много модерни. Те произхождат от високопланинския пояс на Средна и Южна Европа. Като декоративни се отглеждат предимно два-три вида. Това са тревисти многогодишни ниски растения, които достигат не повече от 30 см височина. Много ценно качество на солданелите е, че запазват листата си свежи и през зимата. За да красят балкона или терасата и през мрачните снежни дни, се препоръчва,  да се засаждат в саксии или сандъчета. Нареждат се на места със северно изложение.

Видове: Трябва да се знае, че видът S. alpina – алпийска солданела се среща и в нашата страна. Ще я откриете из влажни ливади или край потоците и торфищата в Западна и Средна Стара планина, Западни и Средни Родопи, Витоша и Пирин. На височина растенията достигат 6-12 см. Листата са приземни, закръглени, до бъбрековидни. Те са гладки, с почти равна периферия. Цветовете са разположени на върха на цветоноса по няколко. Те са камбанковидни, разделени на 10 дяла, наведени надолу. Баграта им е виолетовочервена. В по ниските места цъфти през март-април, а в по-високите – през май-юни. Цъфтежът продължава около 20 дни. Плодът е многосеменна кутийка. Семената са много дребни, почти точковидни.  

Видът S. montana – планинска солданела, много прилича на алпийската, но растенията са по-едри. Достигат до 30 см височина. Листата са закръглени, от 3 до 5 см в диаметър, с леко назъбена периферия. На едно съцветие има от 3 до 10 цвята, наведени надолу камбанки. Баграта им е виолетова. Цъфти в същите срокове, както и първия вид. Най-обилно се покрива с цвитове мъхнатата солданела – S. villosa. На височина растенията достигат 15 см. Цъфтят през май-юни.

Отглеждане: Солданелите са едни от трудните за отглеждане цветя, тъй като са много взискателни към условията за отглеждане, особено в началното си развитие. Те успяват само на сенчести, влажни места. И най-краткотрайното засушаване означава гибел за растенията. При това почвата трябва да е горска, или специално подготвена, като й се прибави листовка, торф и пясък.

Размножаване: Тези растения се размножават със семена и вегетативно. Семената се засяват в сандъчета, веднага след като узреят. Съставя се почвена смес от горска почва, торф и пясък. Полива се обилно и съдовете се поставят на сенчесто място, където трябва да осигурите редовно висока почвена и въздушна влажност. Презимуват на студено. Напролет младите растенията се пикират и прекарват лятото при споменатите условия. Чак през есента се засаждат на постоянно място. Разстоянията да са 20 х 20 см. По-лесно се прилага вегетативното размножаване. В ранна есен туфите на възрастните растения се разделят. Полива се изобилно и след това се спазват посочените изисквания.

  |  Views: 825  |  Прочетено във Вестник за градината