Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Скутелария

Scutellaria

Скутелария

Скутелария (Scutellaria) е род многогодишни цветя от сем. Устоцветни (Lamiaceae), които произхождат от Мексико. Известни са над 300 вида. Листата са тъмнозелени и заострени в края. Цъфти в червено, оранжево, розово и лилаво от средата на лятото (юли и август) до началото на есента.

Сортове: Има ниски видове скутелария, подходящи за алпинеум, като например, Скутелария алпина, която израства на височина до 15 см, а настрани се разпростира до 30 см  и има почвопокривен ефект. С. индика парвифолия е с по-малко стъбла – височина 15 см, лилави цветове в съцветия, високи 10 см.  Байкалската скутелария (Scutellaria baicalensis) пък е по-висок сорт, израства във височина до 20 – 30 см, като коренището презимува успешно в градината. Разпространена е в Източен Сибир. В китайската медицина, байкалската скутелария е ценена като билка.

Отглеждане: За да ви радва с обилен цъфтеж, изнесете вашата скутелария през лятото на открито, но защитено от директните слънчеви лъчи място. Зимуването е на закрито, хладно и добре осветено място. Идеалната температура през зимата е около 15 градуса. Мястото, където отглеждате скутеларията трябва да бъде проветриво, но все пак избягвайте силните течения.

Скутеларията изисква обилно поливане през цялата година. Температурата на водата трябва да е съобразена със сезона, като следва да се избягват големите температурни амплитуди. По отношение на почвата скутеларията не е взискателна. Обикновената градинска пръст върши чудесна работа. Важно е почвата да има добри дренажни свойства и по възможност алкална реакция. Не изисква торене. За стимулиране на цъфтежа, изрязвайте прецъфтелите цветове.

Размножаване: Можете да размножите скутеларията като разделите туфите наесен или напролет.

 

  |  Views: 1134  |  Прочетено във Вестник за градината