Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Скабиоза (Самогризка)

Scabiosa

Скабиоза (Самогризка)

Скабиоза (Scabiosa), позната и като самогризка, е изключително нежно и впечатляващо растение, което украсява със своя цъфтеж градината през цялото лято. Скабиоза е наричана още игленик, поради изпъкналите тичинки, които се оприличават на иглите в игленика. Произхожда от Европа и Азия и освен, че е прекрасно градинско цвете, тя е чудесен източник на нектар за пчелите и пеперудите.

Цветовете ѝ са гъсти и в различни нюанси на жълтото, синьото, червеното, розовото, виненото, лилавото и бялото. Представете си всички тези цветове на едно място, какъв пъстър и чудесен килим биха образували. Височината на растението може да надмине 60 см и заради дългите стъбла често цветовете са използвани за букети. Хубаво е да се намалява тази дължина, за да се предпази от пречупване (най-често от силни ветрове).

Сортове: С. атропурпурея е едногодишният вид, който се използва за раз-саждане – височина 45-75 см, съцветия (5 см), цъфтеж през август – октомври. Може да намерите еднобагрени сортове като Blue Moon или Rose Cockade, но по-често се купуват комбинации. Цветовете на Dwarf Double Mixed (45 см) са в най-различни багри, а на Double Large-Flowered Mixed (75 см) имат нужда от подпорки. Всички тези сортове може да се изсушат за вътрешна украса. Изсушените бронзови сферични съцветия на S. stellata Paper Moon (7,5 см) приличат на хартиени. Основният многогодишен вид за бордюра е С. кауказика – височина 60-90 см, бледолилави цветове (7,5) през юни – октомври. Сега видовете са изместени от известни сортове. Най-лесно ще откриете Clive Greaves – син, с големи цветове и дълги стъбла. Има няколко бели сорта като Miss Willmott и няколко тъмновиолетови като Moerheim Blue. Ако мястото е ограничено, изберете гъстостъблен сорт – S. Butterfly Blue и S. Pink Mist достигат около 30 см височина, а С. луцида – 20 см.

Отглеждане: Скабиоза е лесен за отглеждане вид. Практиката показва, че при частично слънце или сянка, вирее добре, но цъфтежът намалява, а стъблата са по-къси и слаби. Обича слънцето, но въпреки това, ако летата са много горещи, е необходимо да се осигури следобедна сянка. Почвата трябва да бъде добре дренирана, а поливането е препоръчително да бъде по-често в периода на формирането и развитието на корените, като след това се напоява умерено. Издържа на засушаване, но за развитието на здрави растения, то трябва да се избягва.

Размножаване: Размножава се основно чрез семена, които се събират след узряване и се засаждат рано пролетта, като се прави се разсад, който се държи на закрито и със затопляне на времето се засажда в градината. Многогодишните сортове можете да размножите, като разделите туфите напролет.

 

  |  Views: 7718  |  Прочетено във Вестник за градината