Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Сизиринхиум

Sisyrinchium

Сизиринхиум

Сизиринхиум (Sisyrinchium)  е род многогодишни тревисти растения, които се срещат естествено в Северна Америка, където растат в прериите. Често ги наричат синеоки треви, макар че те не са треви, а са от сем. Перуникови. Причина за това са дългите им ланцетни (тревоподобни) листа. Растението цъфти в края на пролетта и през лятото. Цветовете са събрани в рехави съцветия. Те имат звездовидна фирма, могат да бъдат жълти, кремави, сини. Отделните цветове живеят кратко, но периодът на цъфтеж е дълъг.

Сизиринхиумът е напълно зимоустойчиво растение.

Сортове: За бордюра е обикновеният С. стриатум – височина 60 см, бледожълти цветове през юни – юли. Цветовете са разположени прешленовидно по изправените класове. Листата на Aunt May са с кремави ивици. Джуджета (15 см) за алпинеума – С. брахипус (жълт) и S. Pole Star (бял), цъфтят между юни и септември. С. ангустифолиум (22,5 см) е със сини цветове.

Отглеждане:  Засадете на слънчево място в богата на хумус, умерено влажна градинска почва с добър дренаж – последното е особено важно. След прецъфтяване изрежете стъблата.

Размножаване: Сизиринхиум можете да размножите като разделите туфите наесен или напролет.

 

  |  Views: 1024  |  Прочетено във Вестник за градината