Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Сиво гниене по ягодата

Причинител на сиво гниене по ягодата е гъбата Botryotinia fuckeliana (de Bary) Fuckel, с безполов  стадий Botrytis cinerea Pers. & Fr. Това е широко разпространена, а при благоприятни условия и силно вредоносна болест за ягодата във всички райони на отглеждането й, като е в състояние напълно да ликвидира реколтата.

Признаците на болестта се развиват върху всички растителни части. Върху най-долните листата могат да бъдат наблюдавани едри, неправилни, воднисти, сиво-кафяви петна. Подобни симптоми се наблюдават по цветовете и цветоносите, които потъмняват и некротират. При пръстеновидно обхващане на цветоносите плодовете засъхват и се мумифицират още зелени. Във всяка точка на зазряващите плодове, но най-често около чашката, или на мястото, където те се допират, може да се развие гниене. Нападнатите тъкани покафеняват, остават твърди и съхраняват формата си, но имат силно горчив вкус. Понякога плодовете са външно здрави, но вътрешността им е изгнила. При висока влажност върху нападнатите растителни части патогенът произвежда изобилен сив, рехав мицел.

Развитието на сиво гниене по ягодата се благоприятства при хладно и влажно време. Честите дъждове и вятърът спомагат за разпространението на спорите и индуцират интензивно развитие на болестта. За покълването на спорите, което протича за няколко часа, е нужна свободна капка вода.

 

КОНТРОЛ

 

Мулчирането на насажденията с полиетиленово фолио или слама, унищожаването на растителните остатъци и плевелите подпомагат контрола срещу този патоген, тъй като се редуцира нивото на почвената и въздушната влажност. През вегетационния сезон развитието на болестта се ограничава чрез предпазнодействащи контактни и системни препарати, приложени от фаза бутонизация до прошарването на първите плодове. При полски условия се срещат линии на B. Cinerea, устойчиви спрямо някои фунгициди, например каптан. Във всички случаи на химични третирания трябва да се отчита последействието на използваните фунгициди.

Сравнително устойчиви спрямо сиво гниене по ягодата са сортовете Горела, Покахонтас, Кембридж фаворит, Белруби, Редгаунтлед и Биляна.

 

  |  Views: 503  |  Прочетено във Вестник за градината