Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Сиво гниене по малината и къпината

Причинител на сиво гниене по малината и къпината е гъбата Botryotinia fuckeliana (De Bary) Rhem, с безполов стадий Botrytis cinerea Persoon. Болестта има особено висока вредоносност за къпината.

Външните признаци може да се наблюдават в периода на цъфтежа и прецъфтяването, като обхващат частично или напълно цветоносите. Тази проява на болестта е особено характерна за високо чувствителните къпинови сортове. Обичайно сивото гниене се развива най-интензивно върху плодовете в периода на зазряване. Върху тях се образуват кафяви петна, съсредоточени върху дръжките, чашелистчетата, тичинките, цветното дъно на чашката или в мястото на допирането на плодовете. Болестта напредва много бързо, като обхваща растителните тъкани и предизвиква некроза. При влажни условия върху плодовете се формира изобилен сив налеп.

Патогенът се запазва върху мъртви остатъци на много растителни видове и в почвата. При подходящи условия гъбата произвежда изобилно спори, които служат като източник на първична инфекция. По време на цъфтежа спорите заразяват директно застарелите или повредени тъкани. Последователно той убива с токсините си и съседните здрави тъкани, едва след което прониква в тях.

 

КОНТРОЛ

 

Химични третирания се извършват в периода от фаза бутонизация до прошарване на първите плодове с подходящи разрешени фунгициди.

Относителна устойчивост спрямо причинителя на сиво гниене по малината проявяват сортовете Самодива, Люлин, Херитидж и Ралица. Силно чувствителни са: Български рубин, Шопска алена, Костинбродска, Виламет. Като правило жълтоплодните сортове, характеризиращи се с по-малка плътност на плодовото месо, са по-силно чувствителни спрямо загниване.

 

  |  Views: 937  |  Прочетено във Вестник за градината