Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Септориоза по малината

Причинител на септориоза по малината е гъбата Mycosphaerella rubi Roark, която има асексуален стадий, известен като Septoria rubi West. Болестта се среща  повсеместно, но има сравнително ниска вредоносност.

Признаците на септориоза по малината се появяват върху листата и издънките. По листата се образуват средно големи закръглени петна, които първоначално са светлокафяви и с тъмна периферия. По-късно центърът на петната изсветлява. По издънките симптомите се проявяват под формата на светли напетнявания, обхващащи базалната им част. Впоследствие повредените тъкани се разкъсват, което предизвиква засъхване на растенията.

Патогенът зимува основно в нападнатите издънки и много по-рядко в листата. Болестта се развива интензивно при висока почвена и въздушна влажност, чести превалявания и умерено топло време. Разпространението на патогена на големи разстояния се осъществява посредством посадъчния материал.

 

КОНТРОЛ

 

За създаването на нови насаждения е необходимо да се използва само здрав посадъчен материал. При благоприятни условия за развитие на болестта се препоръчват вегетационни третирания с широкоспектърни фунгициди при поява на първите признаци.

 

  |  Views: 678  |  Прочетено във Вестник за градината