Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Семпервивум (Дебелец)

Sempervivum

Семпервивум (Дебелец)

Семпервивум (Sempervivum), известен у нас повече като дебелец, е многогодишно сукулентно растение от сем. Дебелецови. Образува гъсти и плътни съобщества от монокарпни розетки. Розетките са с диаметър от 5 до 20 мм, почти кълбовидни. Розетъчните листа са обратно ланцетни, с размери 8х4 мм, зелени или червеникави. На върха розетката е покрита с гъсто премрежени тънки, подобни на паяжина нишки. В края на пролетта всяка нецъфтяща розетка се обгражда от многобройни малки дъщерни розетки. Цъфти в средата на лятото – през юли. Цветовете са събрани в щитовидно съцветие, 5-10 на брой, доста едри – до 15 мм в диаметър. Цъфтящите розетки загиват след прецъфтяването.

Сортове: С. текторум е най-добре познат – височина 7,5 см, разпростира се на 30 см, тьмнорозови или пурпурни цветове на 30 сантиметрови цветоносни стъбла, цъфтеж през юли. С. монтанум е по-нисък, с мъхести листа и подобни на С. текторум цветове. С по-декоративни листа са С. арахноидеум (гъста бяла паяжина), S. Commander Hay (пурпурни листа със зелени връхчета) или S. Rubin (червеникавобронзови).

Отглеждане:  Засадете на сухо, топло и слънчево място. На практика дебелецът не се нуждае от нищо друго, освен от слънце и добър дренаж. Растението притежава изумителна устойчивост на неблагоприятни условия – расте на бедна и с нищожна дълбочина почва. Единственият му враг е застойната влага, която много бързо може да доведе до загиването му.

Размножаване: Семпервивум можете да размножите като разделите новообразуваните дъщерни розетки. Оставете им част от страничните израстъци, за да ги придържат към почвата. Засадете ги през пролетта или лятото. Можете да ги засадите и в скални пукнатини. Притиснете ги с камък или ги обградете с мъх, докато се развият.

 

  |  Views: 3402  |  Прочетено във Вестник за градината