Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Седефче

Ruta graveolens

Седефче

Ароматното седефче (Ruta graveolens L.) е най-известният представител на едноименния род и се използва от човека от дълбока древност като подправка и лекарствено растение. То е разпространено в Южна Европа и се среща като единично растение в другите части на континента. Това неголямо вечнозелено полухрастовидно растение е с височина от 30 до 60 см, с тъмнозелени разсечени листа. Като декоративно растение се отглежда имено заради красивите листа, а цветовете не представляват интерес.

Сортове: Р. гравеоленс е единственият вид, който ще намерите – височина 60-90 см, зеленикавожълти цветове (1,5 см) през юни – юли. Ароматните листа са дълбоко нарязани на филигранни синьозелени делчета. Предпочитани сортове са Jackmans’s Blue (стоманеносиви листа) и Variegata (листа с кремави петънца).

Отглеждане: Седефчето е студоустойчиво растение, затова може да се отглежда целогодишно. Расте добре на слънчеви участъци с добра влагообезпеченост. Може да понесе засушаване, но тогава растежът му се забавя. Трябва да се полива, само ако почвата е силно пресъхнала. Растението обича слънчевата светлина, но на полусянка също ще издържи, само че тогава филизите на седефчето се изтеглят, цъфтежът закъснява, семената не узряват добре.

Размножаване: Седефче се размножава лесно чрез семена, резници и делене на храста. Семената се засяват непосредствено в почвата през март. След 2-3 седмици се появяват поници, които в началото трябва да се защитават от плевелите.

Ако използвате за размножаване резници, то тогава ги вземете от миналогодишни филизи. Поставете ги във вода в топло помещение, където те ще пуснат корени за около месец или ги засадете директно в почвата на полусянка и покрити с полиетилен. В зависимост от температурата те ще се вкоренят за 1-1,5 месеца.

ВНИМАНИЕ! При работа със седефче хващайте листата само с ръкавици – сокът причинява остър и трудно минаващ обрив.

 

  |  Views: 2339  |  Прочетено във Вестник за градината