Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Сансевиера

Sansevieria

Сансевиера

Родът Сансевиера (Sansevieria) обхваща около 50-60 вида многогодишни тревисти растения и рядко малки полухрасти. Растението е познато с много имена – меч, индийски меч, рицарски меч, свекървен език, тъщин език, змийска кожа, африкански коноп.

Различават се основно два вида, като разликата им е във формата и цвета на листата. Едниният е с тънки и дълги до 50-75 см листа, а другия с дебели около 3-6 см и дълги 8- 10 см листа, растящи в розетна форма. Цветовете на листата варират в зелени нюанси, сребристи, в комбинации от прави или зигзообразни линии в жълто, зелено и бяло.

Сортове: Най-често се отглеждат следните видове сансевиера:

Sansevieria guineensis (индийски меч) е многогодишно, тревисто растение с произход Гвинея. Има полуизправени, мечовидни, месести листа със силно заострен връх; дълги са 1,2 м, широки 6-12 см, гладки и нашарени забровидно с напречни белезникави ивици. Коренището е здраво, дебело с диаметър 1,5-3 см. Цветовете са дребни, белезникави със зеленикаво-кафяв оттенък. Видът има няколко разновидности. S. guineensis var. laurentii е естествено разпространен в Конго. Отличава се от основния вид по надлъжната периферна жълта ивица. При размножаване не се възпроивежда чрез листни резници.

Sansevieria guineensis var. craigii – листата са с жълтеникаво-бели, широки ивици. Сортът “Hahnii” образува розетка от листа, дълги около 10 см; те са с бледи хоризонтални ивици. “Golden hahnii” има вертикални жълти ивици, по края на листата.

Sansevieria zeylanica произхожда от източна Индия. Листата са с дължина 60 см и ширина 25 см. Теса са с напречни белезникави ивици, а по краищата имат ясно очертан червеникав ръб.

Sansevieria cylindrica произхожда от Южна Африка. Листата са дълги 50-60 см и широки 20-25 см и са с цилиндрична форма, поради което розетката е по-рядка.

Отглеждане: Сансевиерата предпочита много светли, слънчеви места. Трудно понася сянката. По принцип може да се отглежда и навън. Не се влияе от течения.

Настанете я в хладно помещение с температура на въздуха 10-15°С. Почвеният субстрат трябва да бъде сух, а при температура 15-20°С – умерено влажен. При температура над 20°С е необходимо ежедневно поливане. Съчетанието от ниски температури и висока почвена влажност причинява загниване на листата. При отглеждане в хладни помещения трябва да се внимава да не се задържа вода между листата.

Най-много трябва да се внимава с поливането. Колкото и да е неунищожима сансевиерата, системното преполиване е в състояние да я погуби. От пролетта до есента поливайте умерено, като оставяте почвата добре да изсъхне между поливанията, а през зимата поливайте веднъж на два месеца. Избягвайте да навлажнявате сърцето на растението.

Размножаване: Сансевиера можете да размножите чрез семена и вегетативно. Семената се получават чрез изкуствено опрашване. Те се засяват в топло помещение или в оранжерия през април. За размножаване с резници листът се нарязва напречно на късове с дължина 8-10 см, които, потопени в чаша с вода, пускат коренчета – обикновено за около месец. След това сансевиерата се засажда плитко, като основата на листата остава открита – иначе те загниват.

При размножаване чрез листни резници, застарелите листа се нарязват напречно на сегменти с дължина 6-7 см, оставят се няколко часа на открито, за да завехне отрезът, а след това се поставят вертикално в субстрат от пясък и торф. Оптималната температура за вкореняване е 20-22°С.

 

  |  Views: 2090  |  Прочетено във Вестник за градината