Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Санвиталия

Sanvitalia

Санвиталия

Санвиталия (Sanvitalia) е едногодишно тревисто растение, произхождащо от Югоизточните части на САЩ и Мексико. Много подходящо е за украса на бордюри и алпинеуми. Санвиталия е от семейство Сложноцветни (Astraceae). Има силно разклонено, полегато стъбло, с приповдигната и разклонена горна част. Листата са срещуположни, прости, яйцевидни, дребни. Всяко разклонение завършва с кошничка. Съцветията също са дребни (с диаметър 2-2,5см.), но много на брой, с жълти лигули и кафяв диск. Растението цъфти непрекъснато от юни до падането на първите есенни слани. На височина достига около 15-20 см.

Сортове: С. прокумбенс е основният вид – височина 15 см, разпростира се на 45 см, жълтите цветове (1,5 см) с черен център се появяват през юли – октомври. Няколко други сорта са с подобен начин на растеж, но в различни багри. Mandarin Orange е с оранжеви цветове с черен център, a Irish Eyes – златисти цветове със зелен център.

Отглеждане: Санвиталията обича да е на добре огрявани от слънцето места. Полива се редовно и обилно, като не се допуска да има задържане на вода – в противен случай растението загива. Подходящата почвена смеска трябва да е богата на хранителни вещества. Например, чимовка, листовка, торф и пясък в съотношение 1:1:1:1.

Размножаване: Санвиталия се размножава чрез семена. Събраните или закупените семена се сеят през март. Поникват при температура около 18 градуса. Разсаждат се в края на май.

 

  |  Views: 1986  |  Прочетено във Вестник за градината