Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Самодивски метли по сливата, джанката и кайсията

Причинител на самодивски метли по сливата, джанката и кайсията е гъбата Taphrina insititia (Sadabeck) Johansen. Болестта има повсеместно разпространение, но нейното стопанско значение е сравнително ограничено.

Върху скелетните клони на някои растения се образуват метловидни структури в резултат на неколкократна пролиферация (прорастване) на пъпките за един вегетационен сезон. Формираните леторасти са тънки, нежни и с хлоротичен вид. Листата са дребни и от долната страна покрити със светъл спорообразуващ налеп. Обикновено пригарят и окапват преждевременно. Плодове не се образуват. Самодивските метли нарастват няколко години, след което най-често измръзват.

Презимуването на гъбата се извършва в пъпките под формата на мицел, който предизвиква неколкократно прорастване на новообразувалите се леторасти. От тях паразитът преминава върху листата и образува спорите си.

Болестта се развива в райони с хладно и дъждовно време през пролетта.

 

КОНТРОЛ

 

Препоръчва се внимателна фитосанитарна резитба и изрязване на повредите до здрави клони, последвана от замазване на раните с овощарски мехлем.

 

  |  Views: 1360  |  Прочетено във Вестник за градината