Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Салпиглосис

Salpiglossis

Салпиглосис

Салпиглосис (Salpiglossis) е едно от най-екзотичните едногодишни растения. Високо е от 0,5 до 1 м, лепкаво и с меки власинки, расте изправено и повече или по-малко разклонено. Цветовете му, с форма на тромпет или фуния, са бели, жълти, пурпурни, червенокафяви, тъмнокафяви и виолетови. Изглеждат доста необикновено, почти като орхидеи, със своите синкави, жълти, кафеникави или червеникави жилки.

Сортове: Родът Салпиглосис включва 8 вида, но само Salpiglossis sinuata се включва в асортимента от летни цветя. Препоръчваният сорт е Casino – височина 45 см, цветове (5 см) през юли – септември. Bolero е доста по-висок (60 см), но е с по-малко цветове. Най-висок и с най-едри цветове е Grandiflora. Festival и Flamenco са джуджета (30 см).

Отглеждане: Настанете салпиглосиса на слънчево място, защитено от ветровете. Почвата трябва да е богата на хумус, хранителна, леко варовита, с добри дренажни свойства. Засадете младите растения на разстояние 25-30 см едно от друго. Поддържайте почвата винаги влажна, но не допускайте задържане на вода. Подхранвайте всяка седмица. Пензирайте връхчетата на младите растения, подпирайте стъблата с клонки. Растението е деликатно – не го разполагайте на открито място.

Размножаване: Засейте семена от салпиглосис през януари – февруари при температура 8-10 градуса. Разсадете в края на май.

 

  |  Views: 3150  |  Прочетено във Вестник за градината