Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Салвия (Градински чай)

Salvia

Салвия (Градински чай)

Има няколко вида салвия – едногодишни за лехите, издръжливи многогодишни за бордюра, подправки и с лечебни свойства за зеленчуковата градина. Най-популярна е едногодишната С. спленденс. Преди, когато гераниумите са били твърде скъпи, много често се е използвала за червената багра в традиционните червени, бели и сини лехи. Салвията е в първата десетка на най-популярните растения за лехи. Пензирайте връхчетата на разсада и разсадете, когато пъпките започнат да се обагрят. Червеното не е единствената багра. С. кокцинея е с розови или червени цветове, С. хорминум е с обагрени прицветници и се третира като издръжливо едногодишно или се отглежда като полуиздръжливо едногодишно като С. спленденс. Синята едногодишна салвия заслужава по-голяма популярност. С. фаринацея е с цветове, разположени на прешлени по изправените стъбла. Тревистите многогодишни салвии не са толкова добре познати, но градината има полза и от тях. Качулатите тръбести цветове (сини или бледолилави) са предпочитани от пчели и пеперуди, а листата са сивозелени. Лесно се гледат, при условие че почвата е с добри дренажни свойства. Не се налага да изваждате и да разделяте туфите на всеки няколко години. По-високите сортове може да имат нужда от подпорки, ако мястото е открито. След прецъфтяване отстранявайте мъртвите цветове.

Сортове: С. спленденс е с височина 30-45 см, яркочервени цветове (2,5 см) с червени прицветници, цъфтеж през юни – октомври. Преди години единственият сорт е бил яркочервеният Blaze of Fire, но сега разнообразието е голямо. Видовете с тъмнозелени листа и червени цветове стават все по-популярни – потърсете Red Arrow, Vanguard, Red Riches, Rambo и Maestro. Tom Thumb е джудже – 15 см. Червеното не е единствената багра – може да си вземете Laser Purple или бледо-морава, розова, кремава, лилава и червена комбинация като Phoenix, Dress Parade и Sizzler. Сортовете с червени багри имат нужда от ярко слънце, но сортове с пастелни комбинации от багри се чувстват по-добре на полусянка. С. кокцинея има два отлични сорта – Coral Nymph (45 см, кораловорозов) и Lady in Red (30 см, малинено-пурпурен). С. хорминиум (45 см) се отглежда заради пъстрите прицветници, подходящи за украса през зимата. Известни сортове са Pink Lady (розов) и Blue Beard (пурпурен), а с най-едри и с най-пъстри прицветници е Claryssa. С. фаринацея достига около 60 см височина, в някои каталози е вписана като Victoria – класовете са покрити със синьопурпурни цветове, а стъблата са сини. Най-ефектният сорт е Strata – тъмносини венчелистчета и сребристи чашелистчета. Двугодишната С. скларея (90 см) е растение, подходящо за селската градина – класовете са високи, а цветовете – бледи. Най-широко разпространеният многогодишен вид за бордюра е S. nemorosa East Friesland – височина 45 см, синьовиолетови цветове (1 см) през юли – август. С. силвестрис е по-висок (75 см) и цъфти по-рано. Сортът May Night цъфти през май и юни. С. пратензис също си заслужава търсенето – високи класове с бледолилави цветове (2,5 см), които се появяват през юни – септември на разклонени стъбла. С. патенс достига около 60 см височина – тъмносините цветове (5 см) се появяват от юли до септември. Cambridge Blue е бледосин сорт, но не живее дълго, също като видовете. С. улигиноза понякога се препоръчва за задната част на влажен бордюр – по стъблата (1,5 м) са разположени къси класове със сини цветове, които цъфтят от септември до късно есента. За съжаление този вид салвия не е напълно издръжлив и тежките студове ще го убият.

Отглеждане: Салвия предпочита горещи и слънчеви места, с умерено суха, добре отцеждаща се почва, в която да има варовик (в диво състояние расте по каменисти склонове, в масиви от хвойна). След като салвията прецъфти, тя трябва да се ореже до 1/3 от височината си, за да продължи да расте компактно.

Размножаване: Едногодишни: засейте семена през февруари – март при температура 21-24°С. Разсадете в края на май. Двугодишни: засейте семена на открито през май или юни. Разсадете наесен. Многогодишни: разделете туфите наесен или напролет.

 

  |  Views: 1719  |  Прочетено във Вестник за градината