Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Ръжда по ябълката

Ръжда по ябълката предизвиква гъбата Gymnosporangium juniperinum (L.) Martius. Тя е в състояние да зарази ябълката, дюлята, офиката, мукината и някои видове глог. Появява се изолирано, само в отделни райони на страната.

От горната страна на листата на ябълката в периода юли-септември се развиват закръглени, рязко очертани, оранжево-жълти петна, прошарени с черни точици. От горната страна петната са слабо изпъкнали, а от долната върху тях се появяват единични или групи от няколко сиво-белезникави чашки с нарязани стени, в които се образува тъмнокафява спорова маса. Макар и рядко, болестта предизвиква изприщване по клоните и петносване по плодовете.

Патогенът има пълен жизнен цикъл, преминаващ върху два растителни вида. Основен гостоприемник е хвойната, където паразитът предизвиква вретеновидно подуване на клонките. Върху тях се формират неправилни, езичести, клейовидни, оранжеви образувания, продуциращи спори. Те се разсейват от вятъра, попадат върху ябълковите листа и ги заразяват.

Болестта се развива при дъждовно време и в близост до месторастенията на основния гостоприемник.

 

КОНТРОЛ

 

При поява на първите признаци на болестта могат да се извършат 2-3 следцъфтежни третирания с подходящи широкоспектърни фунгициди.

 

  |  Views: 1303  |  Прочетено във Вестник за градината