Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Ръжда по малината и къпината

Причинител на ръжда по малината и къпината е гъбата Phragmidium rubi-idaei Karst. Болестта е по-слабо разпространена и по-малко вредоносна за малината, но има съществено икономическо значение за къпината.

През вегетационния сезон симптомите на болестта се проявяват под няколко различни форми. Първоначално върху горната страна на листата се развиват отделни жълто-оранжеви, добре ограничени нарасти (ецидии). Понякога те се формират върху дебелите жилки от долната страна на листата или върху зелените леторасти. По-късно върху долната повърхност на листата се развиват дребни интензивно жълти летни сори. През есента, отново от долната страна на листата, се формират зимни сори, представляващи тъмен лесно изтриващ се налеп. Стъблената форма на ръждата се развива в базалната област на леторастите. Инфектираната част има светложълт цвят. Напролет върху нея се формират голям брой малки оранжево-кафяви структури, отделящи лепкава маса от спори. Мястото на повредата се разраства в раковина, която може да причини загиване на издънката.

Паразитът презимува в опадалите листа под формата на зимни спори. Напролет те се развиват, прорастват и осъществяват първичната инфекция. Масовите вторични заразявания се извършват от летните спори.

Всички видове спори на този патоген покълват при наличие на свободна капка вода. Поради това при влажни условия развитието на болестта е интензивно, докато при засушаване тя се появява в ограничени размери.    

 

КОНТРОЛ

 

Необходимо е задължително заораване на окапалите листа, тъй като гъбата има ефективни антагонисти сред почвените микроорганизми, които ограничават нейната жизненост. При благоприятни условия за развитие на ръжда по малината и къпината се извършват вегетационни пръскания с подходящи разрешени фунгициди.

Устойчивост спрямо ръждата проявява къпиновият сорт Бойсен.

 

  |  Views: 1311  |  Прочетено във Вестник за градината