Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Ружа (Алцея)

Alcaea

Ружа (Алцея)

Градинската ружа са многогодишно тревисто растение от семейство Слезови (Malvaceae). Пренесена е в Европа през 15-ти век от югозападна и централна Азия, като някои видове са открити и в югоизточна Европа и Египет. Името на растението althea (лекувам), се дължи на лечебните свойства на почти всички части на градинската ружа. Родът е представен от около 60 сорта. В зависимост от климатичните условия, градинската ружа се отглежда като едногодишна или многогодишна, като у нас най-често се отглежда като многогодишно растение.

На височина израства до 2 м. Всяко растение развива по няколко стъбла от един корен. Листата и са широки и овални, а цветовете израстват около централното стебло от пазвите на листата на къси дръжки и са обагрени в бяло, розово, червено и жълто. Цъфтежът е от юли до септември, като цветовете се отварят последователно отдолу нагоре. Диаметърът на цветовете е до 12 см. и наподобяват цветовете на слеза.

Сортове:  А. розея е обикновената ружа -височина 1,5-2,7 м, цъфти от юли до септември. Продават се семенни смеси на обикновени сортове, но по-известни са кичестите. Има ги в почти всички багри освен синята, най-популярен сорт е Chater’s Double. Powder Puffs (1,2 м) е с разрошени венчелистчета. Предлагат се семена на няколко едногодишни сортове джуджета – потърсете Carnival или Majorette.

Отглеждане: Засадете ружата на най-огряното от слънце място в градината. Почвата да е богата на хранителни вещества с добра въздухо- и водопропускливост. Поливайте умерено, а в горещите летни дни – обилно. Подхранвайте редовно, за да се радвате на буен цъфтеж.

Размножаване: Най-лесно градинската ружа се размножава от семена. Размножаването с резници е по-трудно. Едногодишните растения се засяват през февруари или март и се разсаждат през май, а двугодишните – сеитба през май и разсаждане през септември. Може да засеете семената и направо в градината през април.

 

  |  Views: 1977  |  Прочетено във Вестник за градината