Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Рудбекия

Rudbeckia

Рудбекия

Рудбекия (Rudbeckia) е род многогодишни цветя от семейство Сложноцветни.  Родината на това цвете е Северна Америка. Тя е наречена така в чест на шведския ботаник, лекар и писател Олоф Рудбек (1630-1702). Рудбекията е най-често многогодишна, но се срещат и едногодишни хибриди. На височина достига до 1 метър. Листата му са дълги около 20 см. И са покрити с фини власинки. Цветовете по форма наподобяват маргаритките и ехинацеята, като са обагрени в жълти и оранжево-червени тонове. Цъфти неуморно цяло лято – от юни до септември. Образува семена около месец след цъфтежа.

Сортове: Любимият вид за бордюра е Р. фулгида – височина 60-90 см, сади се през 60 см, жълти съцветия с тъмен център, цъфтеж през юли – октомври. Goldsturm (60 см, съцветия с диаметър 12,5 см) отне първенството на Speciosa и сега е най-популярен сорт. Други многогодишни рудбекии, които си заслужават търсенето, са R. Herbstsonne (1,8 м, обикновени съцветия) и R. laciniata Hortensia (1,8 м, кичести съцветия), подходящи за задната част на бордюра. За средата на бордюра изберете по-компактната R. Goldqueile (75 см, кичести съцветия). R. occidentalis Green Wizard вместо с жълти езичести цветчета е със зелени обвивни люспи. Едногодишните рудбекии са сортове или хибриди на Р. хирта – цъфтеж през август – октомври. Гигантският сорт е Gloriosa Daisy – височина75-90 см, съцветия с диаметър 15-17,5 см. Marmalade (60 см) е с оранжеви езичести цветчета и пурпурночерен конус. Irish Eyes е със зелен конус. Rustic Dwarfs е многобагрена комбинация с обикновени съцветия – Goldillocks е с полукичести и кичести съцветия. Becky, Sonora и Toto са джуджета (20-30 см).

Отглеждане: Рудбекията е сравнително непретенциозно цвете, с което успешно могат да се справят и начинаещите цветари. Настанете я на слънчево място. Към почвата растението не е взискателно – предпочита леко влажни до сухи песъкливо – глинести почви, не особено богати на хранителни вещества. Спрямо температурите, както и спрямо теченията рудбекията е много издръжлива. Издържа на засушаване и това не се отразява на външния и вид. Подхранва се от юни до септември с тор за цъфтящи растения. За да се радвате на обилен цъфтеж, отстранявайте редовно прецъфтелите цветове.

Размножаване: Размножаването на рудбекия е лесно – чрез разделяне на коренището през пролетта през няколко години или чрез семена, които се разпръскват в градината.

 

  |  Views: 1184  |  Прочетено във Вестник за градината