Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Рохея

Rochea

Рохея

Рохея (Rochea) е ефектно и доста ароматно цвете, което идва от южните райони на Африка. Растението е от семейството на сукулентите и впечатлява с тръбестите си цветчета, с който се отрупва от края на пролетта до средата на лятото. Рохея цъфти предимно в червени цветове, но се среща още в бяло и в комбинация от двата цвята. Отглежда се предимно като стайно растение, заради условията, които изисква.

Отглеждане: Рохеята не е капризно растение, но се развива по-бавно от много други стайни цветя. Затова повечето хора си го купуват цъфнало, така че да се порадват на цветовете му още при вземането.

Поставете рохеята на място, където има светлина през целия ден. Хубаво е да получава и директно слънце, но само за кратко. Растението предпочита умерените температури – летните жеги не му понасят, затова и прекарва времето си на закрито. По тази причина е подходящо и за отглеждане в стаи с по-ниска средна температура. Рохеята не се нуждае от специална почва. Идеална за цветето е сместа от градинска пръст, пясък и малко торф. Важно е почвата да бъде добре дренирана.

Заради роднинството си със сукулентите, рохеята не изисква обилно поливане. През активния период поддържайте почвата влажна, а през зимата, когато цветето почива, поливайте веднъж месечно. Растението не обича високата влажност, затова няма нужда да пулверизирате. Понася по-добре сухия въздух отколкото влагата.

Важно е да проветрявате всеки ден стаята, в която отглеждате рохея, тъй като растението обича свежия въздух. Задължително отстранявайте прецъфтелите части, за да освободите място за нови съцветия. Ако е необходимо, пресадете растението в края на зимата (до началото на март).

Размножаване: Рохея се размножава чрез резници, които се вкореняват през май. Може и със семена, но е по-трудно.

 

  |  Views: 1432  |  Прочетено във Вестник за градината