Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Роскоея

Roscoea

Роскоея

Родът Роскоея (Roscoea) принадлежи към семейство Zingiberaceae и представителите му са известни и като цъфтящи джинджифили. Това ефектно цвете ще ви очарова с красотата си. Листата се показват в края на пролетта, а след тях през лятото се появяват подобни на орхидеи цветове на къси стъбла.

Сортове: Р. каутлеоидес е най-популярната и най-лесна за отглеждане роскоея – височина 45 см, жълти цветове (3,5 см) през юни – юли. R. Beesiana е подобна, но венчелистчетата са с червени жилки и петънца. Р. пурпурея цъфти с бели, лилави или пурпурни цветове в началото на лятото. Р. аурикулата е с копиевидни листа и пурпурни цветове в края на лятото. Известни джуджета за алпинеума са Р. алпина (розов) и Р. хумеана (пурпурен).

Отглеждане: Въпреки екзотичния си вид, роскоеята не е капризна и се отглежда лесно. Засадете я на слънчево място в богата на хумус почва. През есента надземната част умира и тогава роскоеята преминава в период на покой, който трае цялата зима. Имайте предвид, че за да презимуват тези цветя успешно, трябва да мулчирате около тях преди настъпването на студовете.

Размножаване: Роскоея можете да размножите като разделите туфите в края на пролетта.

 

  |  Views: 466  |  Прочетено във Вестник за градината