Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Родохипоксис

Rhodohypoxis

Родохипоксис

Родохипоксис (Rhodohypoxis) е от семейство хипоксисови (Hypoxidaceae). Представлява невисоко алпийско растение,  което ще цъфти от края на пролетта до края на лятото, ако му се предоставят необходимите условия. Може да се засади в леха в алпийски тип градина, в голям контейнер заедно с други растения или в саксия.

Сортове:  ‘Ruth’ (бели цветове), ‘Fred Broome’ (розови цветове), ‘Pictus’ (бели цветове с розово) или ‘Tetra Red’ (червени цветове). В търговската мрежа често се предлагат смеси от сортове с бели, розови и червени цветове. Височината е 15 см. Цветовете са с диаметър 2,5 см, на тънки цветоноси над розетки от тесни мъхести листа. Три листенца във вътрешността на околоцветника скриват “окото” на цвета.

Отглеждане: Изберете слънчево място, защитено от ветровете. Засадете през април – май в добре дренирана богата на хумус неваровита почва или компост с добавка от едрозърнест пясък. Засипете повърхността на почвата с парченца гранит. През сухия сезон в периода на растеж поливайте умерено.

Най-голямата опасност за родохипоксиса е измръзването през зимата. Ако през зимата падат обилни снеговалежи, растението трябва да се покрие със стъкло. Без защита издържа температури до -15 градуса.

Размножаване: Родохипоксис можете да размножите като разделите туфите наесен.

 

  |  Views: 615  |  Прочетено във Вестник за градината