Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Рамонда

Ramonda

Рамонда

Рамонда (Ramonda) се отнася към сем. Gesneriacea. Към този род принадлежат 3 вида, произхождащи от Южна и Югоизточна Европа. Като ендемит на Балканския полуостров вирее видът –  Ramonda serbica – сръбската рамонда. У нас тя се среща само в природата на Северозападна България – района на Монтана.

Това са много ниски многогодишни тревисти растения, които достигат едва 10-12 см височина. Развиват приземна розетка от листа. Те са обратно яйцевидни, назъбени по периферията. От горната страна са покрити с редки, а от долната – с гъсти ръждиви власинки. Слабо разклоняващите се цветоноси се показват между листата. Цветовете са дребни, до 2 см в диаметър. Баграта им е гълъбово-синя, до лилава. Много рядко бива и бяла. Цъфтежът протича през април-май.

Сортове: Р. микони е най-популярният вид – височина 12,5 см, разпростира се на 22,5 см, бледопурпурни цветове (3,5 см) през април – май. Овалните листа са груби и набръчкани. Сортовете Alba (бял) и Rosea (розов) се намират трудно. Р. наталие е подобен, но заема по-малко място (10 см х 10 см). Най-редкият вид е Р. сербика, тичинките му са пурпурни.

Отглеждане: Биологичните изисквания на растенията лесно се задоволяват. Те предпочитат да се развиват на сянка или полусянка. Почвата трябва да е лека, варовита. Издържат продължително време на засушаване. Много важно е за тези растения да са избират места със северно изложение или на сянка. Те са отличен материал за оформяте на групи върху скални терени или да се използват за зацветяване на алпинеуми.

Размножаване: Рамонда може да се размножава със семена. Те са много дребни, затова се засяват в саксии в много фино пресята смес от добре разложена листовка и пясък. Не се покриват със смеската, а над саксията се поставя стъкло или прозрачен полиетилен, който остава до поникване на семената. Влажността се поддържа чрез фино пулверизиране. Укрепналите поници се пикират. Когато пораснат, се изнасят на постоянното място. Осигурява се хранителна площ 12 х 12 см.

По-често обаче растенията се размножават чрез разделяне на коренищата. Това се извършва рано през есента. Много рядко се вкореняват и листни резници.

 

  |  Views: 749  |  Прочетено във Вестник за градината