Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Пролиферация по ябълката

Причинителят на болестта Пролиферация по ябълката се отнася към фитопатогените от групата Phytoplasma. Под влияние на причинителя на болестта се наблюдава преждевременно развитие на спящите пъпки по върховите леторасти или по лакомците във вътрешността на короната. Формираните предивременни леторасти са много тънки и се отклоняват под остър ъгъл, което им придава характерен метловиден вид. Листата на болните леторасти имат добре оформени и назъбени прилистници, които приличат на малки листенца. Те от своя страна също развиват прилистници. При заразените растения неоплодените през пролетта цветове не опадат. В средата и края на лятото често се наблюдава вторичен цъфтеж. Плодовете на болните дървета са деформирани, дребни, имат по-дълги дръжки и обикновено се образуват на кичури. Признаците на болестта се проявяват силно през първите години след заразяването, след което често преминават в латентна форма и нормалното развитие на дърветата се възобновява.

Болестта се пренася чрез присаждане. Установено е и естествено заразяване в природна обстановка на предварително тестирани здрави дървета,  причините за което не са изяснени.

Развитието на болестта се определя изключително от наличието на здрав изходен материал и от фитосанитарните условия в процеса на производство на посадъчния материал.

 

КОНТРОЛ

 

Създаването на нови насаждения трябва да се извършва със здрав и предварително тестиран посадъчен материал.

Силно чувствителни спрямо пролиферация по ябълката са ябълковите сортове Златна превъзходна, Джонатан, Бауманова ренета, Каселска ренета и други.

 

  |  Views: 1119  |  Прочетено във Вестник за градината