Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Попово прасе

Gryllotalpa gryllotalpa L.

Попово прасе

Попово прасе (Gryllotalpa gryllotalpa L.)  е един от най-опасните неприятели преди всичко за разсадите и младите зеленчукови растения, особено когато се използват големи количества оборски тор. Разпространено е повсемесно.

Възрастното насекомо има продълговато тяло, от горната страна с тъмнокафяв цвят и седефен блясък, а от долната с кафяво-жълто оцветяване. На дължина достига 4-5 см. Предните крака са видоизменени в лопатки и са пригодени за ровене на почвата. На коремчето има дълги членести церки. Ларвите приличат на възрастните индивиди. Поповото прасе живее в почвата, активно е през нощта, когато прави плитки ходове. Храни се, като унищожава засетите семена, прегризва корените и стъблата на растенията и е причина за силно прореждане на посевите.

 

КОНТРОЛ

 

Примамки от пресен оборски тор, поставен в канавки с дълбочина 60 см и широчина 50 см, където насекомото отива да зимува. При понижаване на температурите торът се разхвърля, при което поповото прасе се унищожава. Готови примамки за площно разхвърляне от вениш – 250 г/дка.

 

  |  Views: 1082  |  Прочетено във Вестник за градината