Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Плумерия

Plumeria

Плумерия

Родът Плумерия включва 5 вида, широко разпространени по тихоокеанските острови, в Южна Америка, Калифорния и Мексико. Там растението израства като дърво с височина до 9 м. При нашите климатични условия се отглежда като контейнерно растение, което през зимата краси стаи и зимни градини, а през лятото – тераси и градини.

На дебелите сукулентни клонки се разполагат едрите кожести листа. Те имат отчетливо релефни жилки, които излизат от централната жилка. Краищата на клонките завършват с едри ароматни съцветия. Отделните цветчета са по краищата бели или розови, а към средата стават жълто-оранжеви. Те излъчват приятен аромат, особено сутрин, който може да наподобява цитруси, канела, гардения и зависи от условията на отглеждане.

След прецъфтяването  плумерията завръзва плодове – заострени шушулки със зелен или кафеникав цвят. Те не стават за ядене. Семената, които се съдържат в тях, могат да се използват за размножение, но трябва да се знае, че бързо губят кълняемост.

През зимата листата на плумерията окапват и клонките остават съвсем голи. Това не бива да ви притеснява, напролет те отново ще се обсипят с листа и цветове.

Отглеждане: Плумериите изискват богати и хранителни, но леки и отцедливи почви с леко кисела до неутрална реакция. За да се развие добре и за да цъфти, им е  нужно силно слънчево огряване. На по-слабо осветление листата започват да жълтеят и растежът силно се забавя. По това време започва и по-обилното поливане, което обаче не трябва да е прекалено. През есента количеството на водата постепенно се намалява, а през зимата се полива рядко и оскъдно. През пролетта започва и редовното подхранване – отначало се дава азот, а по-късно – фосфор. Торовете се дават в разтворен вид на всеки 2-3 седмици и видимо се отразяват на растението.

Често проблем при отглеждането на плумерия е, че тя не се развива изобщо и дори може да загине при неподходящи условия, докато поставена на точното място нараства извънредно бързо, като може да достигне размери, които я правят неподходяща за отглеждане в къщи.

Размножаване: Плумерия се размножава еднакво добре както със семена, така и с резници. Обаче получените от посев растения растат бавно и цветове от тях може да се очакват не по-рано от три години. Вкоренените резници бързо образуват дръвче, което в зависимост от грижите за него ще зацъфти само след няколко месеца. Резниците от плумерия имат преимуществото да се запазват цели месеци свежи и се вкореняват лесно във влажен пясък или лека почва. Това става обикновено за 50-70 дни. Това, че резникът е цъфнал, не означава обаче, че се вкоренил.  Наличието на корени се доказва само от интензивното развитие на листата.

 

  |  Views: 3526  |  Прочетено във Вестник за градината