Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Пилея

Pilea

Пилея

Съществува голямо разнообразие от храстовидни и пълзящи пилеи и всички те се отглеждат доста лесно, дори и от начинаещи. Най-лесна за отглеждане е популярната Пилея кадиери с бели петна по листата. Правилата са малко – през студените вечери махайте саксиите от прозоречните первази, пензирайте стъблата от време на време, за да се разклоняват и пазете растенията от течения. Дори отглежданите от специалисти храстовидни пилеи се обезформят с годините. Тъй като резниците се вкореняват лесно, по-добре е всяка година да засаждате нови растения, вместо да запазвате старите. С изключение на П. микрофила, всички храстовидни сортове се отглеждат заради красотата на отделните листа.

Дребнолистните пилеи включват пълзящата П. нумулариифолия и П. депреса, както и подобната на папрат П. микрофила, която изпуска облачета цветен прашец, когато я побутнете през лятото.

С течение на времето имената на едролистните пилеи са се объркали. Няма проблем с разпознаването и имената на най-известните видове – П. кадиери достига височина 30 см, с възрастта се обезформя и не е привлекателна. Сортът minima е по-компактен. Видът П. шпруцеана е дал два популярни сорта – P. Norflok и P. Bronze, с овални или кръгли листа с релефна повърхност в преобладаващи бронзова и сребриста багри, когато расте на ярка светилна. П. инволукрата не се продава – популярен е сортът P. Moon Valley. П. репенс е по-малък от популярните видове – ниско и разклонено растение с бакърени листа.

Отглеждане: Настанете вашата пилея на ярко осветено място или полусянка, но предпазвайте от пряката слънчева светлина през лятото. Помещението да е умерено топло с минимална температура през зимата 10 градуса. Поливайте обилно от пролетта до есента, като почвата трябва да просъхва между поливанията. През зимата поливайте оскъдно. Използвайте хладка вода. Редовно пулверизирайте листата. Ако искате да запазите растението, пресаждайте го всяка пролет.

Размножаване: Пилея можете да размножите като направите стъблени резници в края на пролетта или лятото.

 

  |  Views: 1941  |  Прочетено във Вестник за градината