Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Пахистахис

Pachystachys

Пахистахис

Странно звучащото име пахистахис (pachystachys) означава на гръцки “дебел клас” и насочва към основното качество на цветето – формата на съцветието. Всеки от едрите наситеножълти  “класове”, покрит със снежнобели извити цветчета, може да радва стопаните си поне 10-12 дни. А на добре отгледаното храстче такива съцветия се появяват едновременно по 10 – 20! Общо цъфтежът може да продължи от март до ноември, като срещу това растението изисква минимални грижи.

Родина на пахистахиса са долините на Перу, в които цари вечно лято. Поради това в дома трябва да му се осигури умерено светло място с целогодишна температура около 20 градуса. През лятото трябва да се пази от прегаряне под преките слънчеви лъчи, а през зимата, особено при мокра почва, понижението на температурата под 15 градуса може да го погуби.

Отглеждане: Пахистахис изисква умерена влажност на почвата. Важно е също водата за поливане да е по-скоро топла. През зимата в зависимост от топлинните условия в жилището поливането може силно да се ограничи, за да не загният корените. При преполиване или напротив – при недостиг на влага листата може да окапят.

Почвата, в която ще вирее добре, трябва да е плодородна, а саксията – по-голяма. Добра почвена смес е от 2 части много богат компост или парникова пръст и по 1 част торф и едър речен пясък. Дренажният отвор трябва да е защитен от запушване. В периода на активен растеж и цъфтеж не е излишно и подхранване 1-2 пъти месечно.

Пахистахисът израства като невисоко, компактно храстче. Листата му са яйцевидни, до 10 см дълги. Те са с наситен зелен цвят и ясно изпъкващи жилки, които сякаш им придават плътност, макар всъщност да са тънки и крехки. За да се разклони добре, трябва краищата на клонките да се прищипват. Добре е това да става есен след прецъфтяването. През пролетта от връхчето на всяка новообразувана клонка ще се появи пищен  жълт “клас” с фин аромат на океански бриз.

Пресаждането трябва да става поне на 2 години, в зависимост от нарастването на растението. Трябва внимателно да се отстраняват отмрелите корени, но само периферните. Централният корен е по-добре да не се отделя от земната маса. Пресаждането всъщност е по-скоро прехвърляне в по-голям съд.

Размножаване: Размножаването на пахистахис става чрез резници. Най-добре се вкореняват през лятото при висока температура. Те се отрязват по време на цъфтежа с дължина 10-15см (заедно с цвета) и се поставят в съд с вода. Първите коренчета се появяват, когато цветът започне да увяхва.

 

  |  Views: 1241  |  Прочетено във Вестник за градината