Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Остеоспермум

Osteospermum

Остеоспермум

Остеоспермум (Osteospermum) са род едногодишни цветя от сем. Сложноцветни (Asteraceae). По света се среща с много имена: African daisy, South African daisy, Cape daisy и Blue-eyed daisy. Родът е представен от около 50 вида, произхождащи от Африка. В нашите условия, остеоспермума се отглежда като едногодишно растение. На височина достига до 40 – 50 см., а цветовете са с големина 5 – 7 см. Листата на остеоспермума са продълговати, леко назъбени. При много от сортовете цветовете приличат на тези на маргаритките, но най-интересни са цветовете с форма на лъжичка. Цъфти през лятото и есента в богата гама цветове: бяло (Whirlygig, White Spoon), розово (Langtrees), пурпурно и жълто (Buttermilk). На пазара се предлагат и сортове – джуджета с височина до 15 см., много подходящи за алпинеуми.

Отглеждане: Остеоспермум обича директните слънчеви лъчи, като същевременно трябва да осигурите защита от вятър. Подходящо цвете за градината, но може да се отглежда успешно и на балкона, както и в дома като стайно растение. В градинските центрове се продават сортове, издържащи отрицателни температури до – 4 градуса. Това се отнася за застудяванията през април.

Остеоспермум обича водата и следва да се полива обилно. Почвеният субстрат трябва да бъде с добра въздухо- и водопропускливост, а при отглеждане в балконско сандъче или саксия, задължително осигурете и добър дренаж за оттичане на излишната вода. Подхранвайте всяка седмица с умерени количества торове за цъфтящи растения. Премахвайте прецъфтелите цветове за да стимулирате продължителен цъфтеж. Също така при отглеждане в саксии, завъртайте от време на време саксиите, за да запазите симетрията на растежа. Ако не го правите, остеоспермумът тръгва да расте по посоката на светлината.

Размножаване: У нас остеоспермум се размножава със семена, които се засяват през пролетта (март – април) и се разсаждат през май.

 

  |  Views: 3615  |  Прочетено във Вестник за градината