Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Орнитогалум (Гарвански лук)

Ornithogalum

Орнитогалум (Гарвански лук)

Родът Орнитогалум е представен от около 100 вида, като малка част от тях имат декоративна стойност за отглеждане у дома и в градината. Името на рода идва от латинските думи: ornis- птица и galo – мляко. Най-популярен за отглеждане у нас вид е Ornithogalum Umbellatum (бели цветове), който произхожда от Европа и Азия и се размножава много бързо, а Ornithogalum dubium, който е оранжев на цвят, е подходящ за отглеждане в саксия у дома. Орнитогалумът е широко използван за оформяне на цветни фигури в паркове и градини. Луковицата е сплесната и дълга около 6-8 см. Листата са издължени с дължина около 20 – 30 см, излизащи от розетка близо до нивото на почвата. Цветоноса представлява гладко изправено стебло, на върха на който са разположени съцветията, съставени от 15 – 20 цветчета на къси дръжки. Цъфти през летните месеци от май до юли, като характерно за цветовете е, че вечер се затварят.

Както повечето луковични цветя, след приключване на цъфтежа листата пожълтяват. Хранителните вещества от тях се изтеглят в луковиците. Цветоносът живее по-дълго, като изхранва семената, с които растението се размножава.

Растението спада към студеноустойчивите видове.

Отглеждане: Орнитогалум обича светлината. Осигурете му добре осветено място в дома или в градината. В градината садете орнитогалума през 20 см в почва, богата на хранителни вещества и с добра въздухо- и водопропускливост. Поливайте умерено, а в топлите летни дни – по-обилно.

Ако отглеждане орнитогалум в градината, можете да не вадите луковиците няколко години. В този случай подхранвайте растенията през пролетта с минерални торове с превес на фосфорните торове. Ако оставите орнитогалума в градината без разсаждане, растенията се сгъстяват и цветовете стават по-дребни, което влошава общия декоративен вид на тези цветя. Не допускайте самозасяване на семената на орнитогалума, тъй като растението може да превземе градината ви.

Ако отглеждане орнитогалум в саксия, осигурете добър дренаж да оттичане на излишната вода.

Размножаване: Орнитогалум се размножава чрез семена или луковици. Луковиците се изваждат от почвата след пожълтяването и изсъхването на листата, когато хранителните вещества от тях са изтеглени в луковиците. След изваждане от почвата, изсушете добре луковиците и ги съхранявайте на хладно, сухо, проветриво място. Не сушете луковиците на слънце!

Засаждането на луковиците става през есента (октомври), като луковиците се засаждат на дълбочина 8 – 10 см и на разстояние 20 – 25 см една от друга.

Ornithogalum Umbellatum се размножава много лесно и със семена, които се сеят през есента.

 

  |  Views: 10159  |  Прочетено във Вестник за градината