Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Онопордум (Камилски бодил)

Onopordum acanthium

Онопордум (Камилски бодил)

Онопордум е двугодишно силно бодливо тревисто растение. През първата година ще се появи плоска розетка от листа, а през втората е ред на високите стъбла със сребристи листа. Всички части на растението са бодливи. Стъблото е 1 до 2 м високо, право, в горната част разклонено, с многобройни жълти игловидни бодли. Листата са продълговато яйцевидни с триъгълни назъбени дялове, по края с 5-6 мм дълги бодли. Обвивните листчета на кошничката завършват с остри жълтеникави бодли. Цветовете са тръбести, с пурпурночервено до розово венче. Плодовете са обратно яйцевидни, на върха с хвърчилки от многобройни власинки. Цъфти от юни до септември.

В листата на онопордума е установен сесквитерпеновият лактон аркциопикрин и незначително количество алкалоиди. Семената съдържат до 35% тлъсто масло.

Камилският бодил има кардиотонично, диуретично, кръвоспиращо и бактерицидно действие. Повишава тонуса на гладката мускулатура, в малки дози възбужда, а в по-големи действа угнетяващо върху централната нервна система.

Сортове: Популярният вид О. акантиум е висок 2,4 м, разпростира се на 90 см, розовопурпурни съцветия (5 см) през юли-август. О. нервозум достига същата височина и съцветията му са подобни по форма, но са по-тъмни. Отгоре листата са без бодли, а отдолу са с ясно изразени жилки.

Отглеждане: Камилският бодил вирее на слънце или лека сянка. Можете да го засеете на всякаква почва. Не се нуждае от специални грижи. Самозасява се лесно, затова често се смята за многогодишно. Отстранявайте мъртвите съцветия, за да не се разпростира много.

Размножаване: Засейте семена от онопордум в края на лятото на определеното за растеж място. Ако е необходимо, разредете.

 

  |  Views: 731  |  Прочетено във Вестник за градината