Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Оксалис

Oxalis

Оксалис

Оксалис е тревисто растение с многогодишен цикъл на развитие. За произход на растението се счита Южна Америка и Европа. То е от семейство Киселичеви (Oxalidaceae). Оксилис може да срещнете с няколко различни имена в нашата страна, например, Киселче, Заешка детелина, Заешки киселец, Декоративна детелина и др. Оксалис е грудково растение, като направо от грудката излизат дълги и неустойчиви дръжки. Листата са 3 или 4 делни, наподобяващи детелина, откъдето идват и някои от наименованията му. Цветовете са с форма на камбанка с диаметър около 2 см, единични или групирани по няколко на върха на цветоносното стъбло. Обагрени са в бяло, червено, розово и жълто.

Сортове: О. аденофила е популярен вид – височина 7,5 см, разпростира се на 15 см, сребристорозови цветове (2,5 см) през юни – юли. Цветовете на О. енеафила в бяло, розово или червено са с подобна форма, а сребристите листа са частично сгънати. О. lone Hecker (виолетови цветове с ясно изразени жилки) и О. лациниата (синьопурпурен) не се разпростират много за разлика от О. magellanica Nelson (кичест, бял).

Отглеждане: Оксалис можете да отглеждате, както в градината, така и в саксия. Растението е светлолюбиво и може да бъде изложено на директна слънчева светлина. Въпреки това няма да има проблем, ако се засади на полусенчести места (шарена сянка). Декоративната детелина се полива обилно особено в периода на цъфтеж. Можете да я подхранвате с течни торове за луковични растения веднъж седмично. Благоприятната почвена смеска за нея е съставена от чимовка, листовка и пясък в съотношение 2:2:1. През октомври, преди падането на първите есени слани извадете и почистете луковиците. Съхранявайте ги в хартиен плик, а не в найлона (полиетиленова) торбичка, която ще ги спари и те ще изгният. Помещението, където ги съхранявате, трябва да е хладно и сухо. Съществува опасност луковиците да бъдат нападнати от гризачи.

Ако отглеждате оксалис в саксия, през зимните месеци трябва да приберете саксията в помещение с температура около 10-15°С. Поливайте по-оскъдно в сравнение с лятото.

Размножаване: Можете да размножите оксалиса като разделите туфите наесен.

 

  |  Views: 4982  |  Прочетено във Вестник за градината