Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Нолана

Nolana

Нолана

Нолана е едногодишно силно разклонено тревисто растение с височина от 15-25 см. Стъблата са тъмно зелени и формират туфа, която може да достигне 70 см в диаметър. Цъфтежът е продължителен – от края на юни до края на септемри. Цветовете са с форма на камбанки, големи около 4 см, оцветени в синьо с бял център или жълтеникаво кремави. Това растение има изключителен почвопокривен ефект – разклоненията от 1 корен могат да покрият до 2 кв.м.

Отглеждане: Нолана е непретенциозно растение. Вирее добре на всякаква почва, стига да е добре дренирана. Предпочита слънчевите места, но може да расте и на прошарена сянка. Сухоустойчива е, но при засушаване се нуждае от поливане, като след всяко поливане е необходимо да разрохвате почвата. Подхранвайте я внимателно, защото при прекомерно торене ще развие дебели стъбла (издънки), листата ще са сочни, но цветове ще са малки и едва ще се забелязват.

Размножаване: Нолана се размножава чрез семена, от които се отглежда разсад. Семената се засяват през март при температура 8-10 градуса. Поникват след 7-8 дни. Разсадът се засажда на постояното място в края на май – началото на юни.

 

  |  Views: 1652  |  Прочетено във Вестник за градината