Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Никотиана (Декоративен тютюн)

Nicotiana

Никотиана (Декоративен тютюн)

Декоративният тютюн е едногодишно непретенциозно растение, което произхожда от Южна Америка. На височина може да достигне около метър. Ботаническото име никотиана се свързва с френския емисар Жан Нико (1530-1600), който внесъл за пръв път тютюна в кралските дворове на Франция и Португалия.

Отглеждане: Декоративният тютюн обича да е на добре осветено, понася и директна слънчева светлина. Никотиана може да вирее и на полусенчести места (шарена сянка). Почвата трябва да е лека и богата на хранителни вещества. Поддържайте умерена влажност на почвата, въпреки че растението е устойчиво на засушаване. Декоративният тютюн у нас се отглежда като едногодишно растение, тъй като е неустойчив на застудяване. През есента преди падането на сланите извадете растението и го преместете в саксия. По този начин ще удължите жизнения му цикъл.

Размножаване: Никотиана се размножава чрез семена. Подходящо време за засяване на семената е краят на месец март. При добри грижи семената поникват за около 2 седмици, след което се пикират на разстояние 4х4 см. След преминаване на късните пролетни слани можете да засадите растението на постоянно място в градината.

 

  |  Views: 1569  |  Прочетено във Вестник за градината