Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Нигела

Nigella

Нигела

Нигела е едногодишно цъфтящо растение. За неин произход се смята района на цели три континента Южна Европа, Западна Азия и Северна Африка. Растението е от семейство Лютикови (Ranunculaceae). Нигелата има изправени, силно развити стъбла. На височина може да достигне 30-60 см. Листата са дребни, двойно или тройно пересто разсечени, по-рядко длановидно разсечени, разположени в последователен ред. Цветовете са единични с 5-25 чашелистчета – бели, сини, розови или жълти до 4см. в диаметър. Периодът на цъфтеж е от юни до август. Семената са черни с яйцевидна форма. В един грам се съдържат от 300 до 500 семена. Техния срок на кълняемост е 2 години.

Сортове: Популярният вид е Н.  дамасцена – височина 45 см, сини цветове (5 см) през юни – август. Miss Jekyll е най-известният син сорт. Blue Midget и Dwarf Moody Blue са джуджета (15-22,5 см). Persian Pink е най-добре познатият розов сорт, а с най-популярната комбинация от багри (розова, синя, бледо-морава и бяла) е Persian Jewels. N. orientalis Transformer е с жълти цветове.

Отглеждане: Нигела не е трудна за отглеждане. Отглежда се предимно в градината, но можете да я настаните и в саксия. Едно от основните неща, които трябва да знаете е, че растението обича да е на слънчево място. Семената се засяват през пролетта, след 15 март (при благоприятни климатични условия). Семената трябва да бъдат засети директно в почвата или в саксията, защото пресаждането не е препоръчително. Към почвата нигелата не е взискателна, но при по-богата на хранителни вещества почва се развива добре. Освен това почвата трябва да бъде отцедлива и да не задържа вода. В противен случай растението загива. Друга особеност, която трябва да знаете е, че нигелата може да се самозасява. Ако не желаете на следващата година на същото място да се появят нови растения, обърнете почвата с права лопата. По този начин семенцата, които са се засяли плитко (на около 1-2 см), ще бъдат закопани по-дълбоко (около 20-30 см) и много трудно ще поникнат. Ако сте решили да си съберете семена за следващи години, можете да го направите през месец август. При съхраняването използвайте само амбалажна или най-обикновена хартия (в този случай и един обикновен пощенски плик е достатъчен). В политиленови опаковки семената се спарват и загниват.

Размножаване: Както беше посочено по-горе, нигела се размножава чрез семена.

 

  |  Views: 1909  |  Прочетено във Вестник за градината