Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Нерине

Nerine

Нерине

Нерине е луковично растение с произход Южна Африка, Нова Зеландия. Листата са тъмнозелени с мечовидна форма. Цъфти от юли до септември. Цветовете са върху изправено цветоносно стъбло, по няколко наведнъж, в бяло или най-различни оттенъци на червено. Характерен за цветовете им е начинът, по който изправените тичинки стърчат доста извън накъдрените листенца.

Сортове: Най-добре е да се спрете на Н. боудении – височина 60 см, цъфти в розово през септември – октомври. Цветовете (7,5 см) са дълготрайни, разположени на върха на безлистното стъбло. Всеки цвят е фуниевиден, с тесни вълнисти венчелистчета, които се извиват назад. Листата се появяват в края на лятото, растат до пролетта и умират с настъпването на следващото лято. Pink Triumph е сребристорозов сорт. 

Отглеждане: Нерине предпочита слънчево и прохладно място. През зимата е полезно допълнително осветление, а температурата не трябва да пада под 8 градуса. Растението вирее добре на стайна температура, но през лятото задължително го изнасяйте навън. Ако растението е засадено в градината, изваждайте луковиците през есента и ги засаждайте напролет.

Луковиците се засаждат в градината през пролетта. Растението не се полива до поява на цветна пъпка или листо. На събуденото растение почвата се поддържа влажна и се подхранва равномерно на две седмици от септември до май. През септември сменете най­горния слой от пръстта в саксията. Препоръчваме пресаждане на луковиците на всеки 3-4 години, като отстранявате издънките и по този начин размножавате растението.

Размножаване: Освен чрез луковици, нерине може да се размножава и от семена, веднага след тяхното узряване. Семената се засяват в съдове (смесени предварително с едър пясък), като за субстрат се използва влажен вермикулит. Поддържа се температура 22 градуса. Пониците се появяват след 2-3 седмици. Пикираните в почвена смес семенаци се оставят на добре осветено място (без преки слънчеви лъчи), където температурата на въздуха може да се понижи до 15-18 градуса. Отгледаните от семена растения, се култивират 3 години без период на покой. До края на април растенията трябва да се подхранват веднъж на 2 седмици с течни торове. През периода на покой – лятото, не се подхранват. През периода на цъфтеж – веднъж седмично.

 

  |  Views: 3036  |  Прочетено във Вестник за градината