Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Невен

Calendula

Невен

Латинското му име календула (Calendula) идва от “календи” –  “първите дни от месеца”, а българското – невен няма нужда от тълкуване. Невенът е измежду най-таченте цветя в градината на българката. Очарователните му цветове се използват и като украшение, и като лекарство. В стари времена е бил и важно магическо растение, при това в магии за обич и здраве.

В диво състояние невен се среща по Средиземноморието, в Иран и на Канарските острови. Въпреки привидната си нежност той е доста студоустойчив – спокойно понася до минус 5 градуса, а корените му често презимуват и напролет се развиват и цъфтят.

Невенът е едногодишно тревисто растение. Коренът му е слабо развит. При достатъчна хранителна площ стъблото силно се разклонява. То ръбесто, крехко и високо 50-60 см. Листата са елипсовидно удължени, без дръжки, с тъпи върхове и с жлезисти власинки, които отделят специфичен аромат. Цветовете са разположени на върха на стъблените разклонения. Цвят, като цвета на невена ботаниците наричат кошничка. Когато те са устроени от един ред езичести цветове и имат по-тъмен диск от тичинкови цветове, ги определят като прости. Има сортове с кичести и много красиви цветове. При тях диск няма, защото той е запълнен от езичести цветове. Цветовете достигат до 10 см в диаметър. Най-често баграта им е оранжево-жълта. Селекционирани са сортове с различни нюанси на жълтата багра, но белите и досега остават мечта на селекционера. Цъфтежът продължава от ранна пролет до късно през есента. Семената са дъговидно извити, с неравна повърхност и са леки – около 120 броя в 1 грам.

Отглеждане: Характерно за невена е, че не е взискателен към условията на отглеждане. Вирее на всички видове почви. Понася полусянката, въпреки че по-красиви са добре огряваните от слънцето цветове. Най-ценното качество на невена е, че не е взискателен към топлината. Младите растения понасят понижение на температурата до около няколко градуса под нулата. Поради това трудности при отглеждането му няма. Поливайте умерено, така че пръста да бъде винаги леко влажна.

Ако искате да имате пищно цъфтящ невен до дълбока есен, редовно отстранявайте прецъфтелите цветове и пензирайте връхчетата на разклоненията.

Размножаване: Невен се размножава по два начина: чрез директна сеитба на семената и чрез предварително отгледан разсад.

Събирайте семената преди да са напълно узрели, защото лесно е оронват. Те узряват добре, когато растенията се изрежат, навържат се на снопчета и се изсушат на проветриво място. Имайте предвид, че невенът е кръстосано опрашващо се растение и ако наблизо се отглеждат различни сортове, няма да получите семена от желания сорт.

Засейте семената през пролетта (март) при температура 14 до 16°С. Те ще поникнат за около 10 дни. Разсадът се засява на постоянно място през май. Препоръчва се сеитба и направо на постоянно място. Младите растения се засаждат на разстояние 20 см едно от друго.

 

  |  Views: 899  |  Прочетено във Вестник за градината