Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Нарцис

Narcissus 

Нарцис

Напролет може да видите нарцис навсякъде – по прозоречните первази, в малки и в големи градини, натурализирани в тревисти морави или в близост до дървета. В средностатистическата градина растат повече нарциси, отколкото което и да е друго растение.

Нарцисът е познат на всички, но малцина знаят колко огромно е разнообразието от форми, размери и багри. Височината е от 7,5 до 60 см. Освен известните бяла и жълта баграта може да е оранжева, розова, бананова и червена. Освен обикновеното разположение на венчелистчетата, може да откриете и венчелистчета с разделена корона, както и кичести сортове. При всички сортове безлистното цветоносно стъбло се извисява над лентовидните листа. Цветовете са с диаметър 2,5-7,5 см и обикновено, но невинаги, са разположени на върха на стъблото. Цъфтежът е от средата на февруари до средата на март. В зависимост от сорта цветовете са ранни, средносезонни или късни. В градината се използват къде ли не. Джуджетата са подходящи за алпинеуми, саксии, за краищата на лехи и бордюри, в контейнери. По-високите се засаждат в лехи, бордюри, под дървета, в тревисти места и т.н.

Сортове: За улеснение род Нарцис е разделен на 12 групи:

Тръбести нарциси

Нарциси с големи коронки

Нарциси с малки коронки

Кичести нарциси

Нарциси Triandrus

Нарциси Cyclamineus

Нарциси Jonquilla

Нарциси Tazetta

Нарциси Poeticus

Диви нарциси

Нарциси с разделена коронка

Други нарциси

В повечето каталози се следва тази номерация. Избирайте внимателно – търсете луковици с твърда основа, твърда шийка и люспи, които не са разкъсани или плесенясали.

Отглеждане: Нарцисът се чувства добре във всякаква градинска почва, въпреки че предпочита плодородна и влажна. Освен тацетните сортове всички други са напълно издръжливи. Това означава, че може да ги оставите да презимуват в земята – за няколко години ще се разпрострат в големи туфи.

Засадете луковиците от нарцис възможно най-скоро след закупуването им – най-добре между август и октомври. Почвата, която покрива луковицата, трябва да е два пъти колкото височината й. Засадете през 10-20 см в зависимост от очакваната височина на цветето. Не използвайте издънки или множествени издънки, ако искате цветове през следващата пролет. Ако почвата е тежка, сложете едър пясък в дупката преди засаждане. Подхранвайте преди засаждане или през февруари – няма смисъл да го правите по време на цъфтеж или след прецъфтяване. Отстранявайте мъртвите цветове, оставете листата да подхранят луковиците, не режете тревата над тях поне за месец след прецъфтяване. Туфите не трябва да се безпокоят, освен ако не е наложително. Може да се вадят на всеки четири или пет години през юли или август, да се разделят и след това незабавно да се пресаждат.

Размножаване: За да размножите нарцис, през лятото извадете претрупаните туфи – разделете, отделете издънките и пресадете веднага.

 

  |  Views: 1049  |  Прочетено във Вестник за градината