Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Мушкато (Пеларгониум)

Pelargonium

Мушкато (Пеларгониум)

Мушкатото е може би най-отглежданото и обичано цвете. Едва ли ще се намери български дом, в който то да не краси перваза или балкона. Родът Мушкато  (Pelargonium) от семейство Здравецови е голям – съдържа около 400 вида, които обитават Южна Африка и Австралия. Между тях има тревисти растения, храсти и сукуленти. Ботаническото име Pelargonium идва от гръцката дума pelagros, която означава щъркел. Това име е дадено на цветето поради приликата на семето с щъркелова глава.

Най-общо мушкатата се делят на три групи, между които няма ясно изразена граница. В първата влизат тези, които могат да растат успешно и в градината, и в помещенията. Във втората влизат отглежданите само като стайни и в третата – листнодекоративните, които се използват заради красивите си листа.

Най-разпространени са обикновеното мушкато (P. zonale), английското мушкато (P. grandiflorum) и сакъзчето (P. peltatum).

Отглеждане: Всички мушката се деца на слънцето – силното огряване е необходимо за тяхното добро развитие и за обилния им цъфтеж. Почвата, в която растат успешно, е богата, но добре пропускаща водата и въздуха. През лятото най-добре се чувстват на открит въздух – в градината или на терасата.

През зимата могат да продължат да цъфтят, ако ги наместим на слънчево и топло място. Ако не можем да им предложим такива условия, най-добре е да ги приберем в хладно помещение, в което температурата е около 7-10 градуса, и да намалим поливането, като даваме само толкова вода, че корените да не изсъхнат.

Напролет започваме да поливаме и щом се затопли, „подстригваме”леко цветето. Изрязаните части използваме за размножаване, като ги вкореняваме във вода или направо в саксия. Старото растение прехвърляме в нова почвена смес. Скоро започва бързо нарастване и ако прищипваме връхчетата на клонките, ще получим мушкато с богато разклонена гъста корона. Когато цъфнат, такива растения изглеждат чудно красиви.  Грижите за мушкатото се състоят в редовно умерено поливане, без да се допуска застояване на водата, и премахване на прецъфтелите цветове. Подхранването с торове за цъфтящи растения се прави два-три пъти месечно. 

Мушкатото е от растенията, които много рядко боледуват и почти не се нападат от вредни насекоми. Понякога се случва да пострадат от гъбичното заболяване „ръжда”. Заразените листа се отстраняват, а цялото растение се пръска с фунгицид.

Размножаване: За да размножите мушкато, трябва да вземете резници от него през август. Това може да се направи и в ранна пролет, когато правите резитбата на растението. Преди засаждането резниците трябва да се подсушат на мястото на отрезите. Лятното размножаване чрез резници се състои в следното: от връхни клонки на мушкатото се оформят 10-15-сантиметрови резници, които се засаждат непосредствено след това в 7-9-сантиметрови саксии. В тези съдове те трябва да презимуват в стаята на перваза на прозореца при температура 16-18°С и при ограничено овлажняване. Почвената смес се съставя от листовка и градинска почва (по 2 части) и пясък (1 част). Растенията трябва периодично да се подхранват и поливат. Резниците ще се вкоренят за около 20-25 дни при нормална стайна температура. Можете да вкорените резници и в субстрат за разсади или пък в чаша с вода.

След като се развият, напролет растенията може да бъдат прехвърлени в по-големи саксии или пък в градината.

 

  |  Views: 2549  |  Прочетено във Вестник за градината